Monument onthuld ter nagedachtenis ramp Libië

Precies zes jaar na de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli is donderdag 12 mei j.l. een monument onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Het monument op begraafplaats Noorderveld in Nieuwegein, is er gekomen voor en door nabestaanden. Door de ramp op 12 mei 2010 – bij de landing na een vlucht vanuit Johannesburg – kwamen 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Eén Nederlander overleefde, de toen negenjarige Ruben. Het monument bestaat uit een wereldbol, een plateau met namen van slachtoffers en een bankje.

Het gedenkteken is een initiatief van de Stichting Vliegramp Tripoli. Deze stichting werd opgericht door Toine van de Sande, die zelf drie familieleden verloor bij de ramp. Zijn kleinzoon, de toen 9-jarige Ruben, was de enige die de vliegtuigcrash overleefde.

De vliegtuigramp heeft het leven van Van de Sande voorgoed veranderd. “Mijn vrouw en ik hebben zes jaar geleden een rugzak om gekregen en die gaat nooit meer af.” Omdat veel kinderen ook hun ouders verloren, besloot hij een stichting op te zetten.

Van de Sande merkte dat kinderen van slachtoffers met concrete problemen te maken kregen toen zij hun ouders verloren. “Er waren kinderen die van de woningbouwvereniging een brief kregen. Daarin stond: u bent geen huurder en u moet binnen een bepaalde tijd uw woning verlaten. Toen bedacht ik om een stichting op te zetten en deze mensen te helpen bij dit soort gevallen.”

Het monument is een grote hardstenen plaat die is opgebouwd uit klinkers. Op die klinkers zitten goudkleurige naamplaten waarin de namen van de slachtoffers gegraffeerd staan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk