De Lidl, projectontwikkelaar BPD en de gemeente Nieuwegein hebben een drie-partijenovereenkomst gesloten die de verplaatsing van de Lidl – binnen de wijk Doorslag – van de Kauwenhof naar de Buizerdlaan mogelijk moet maken. De partijen onderzoeken de mogelijkheden voor de herontwikkeling van het winkelcentrum. De supermarktketen zit dit jaar precies 10 jaar in het winkelcentrum in de wijk de Doorslag.
De Lidl kijkt al jaren naar een eventuele uitbreiding van het filiaal op de huidige locatie of een verhuizing van de winkel naar de Buizerdlaan. De beoogde locatie is het gebied waar onlangs het markante gebouw van de Zwolsche Algemeene is gesloopt.
Lidl is sinds 2016 eigenaar van het winkelcentrum. Met het akkoord is de verhuizing van de Lidl een stap dichterbij. De partijen gaan een inspanningsverplichting aan om de verplaatsing van de supermarkt mogelijk te maken, en gaan plannen maken voor een nieuw winkelcentrum. De overeenkomst is het begin van een proces, waarbij het uiteindelijke doel is om bestemmingsplannen te ontwikkelen voor beide locaties. De gemeente laat weten in één procedure de twee bestemmingsplannen te willen ontwikkelen.
De ondertekenaars onderzoeken of het mogelijk is om het Gezondheidscentrum de Roerdomp en de bijbehorende apotheek in het nieuwe complex te behouden. En of het mogelijk is om nieuwe huizen te bouwen op de plek van het winkelcentrum. Een woordvoerder van Lidl laat aan RTV Utrecht weten dat de partijen kijken naar de mogelijkheid voor de herontwikkeling van het winkelcentrum, maar dat er nog geen definitieve besluiten zijn genomen. Het voornemen van de deelnemende partijen is volgens de gemeente om de nieuwe vestiging van de Lidl ‘groter, moderner en duurzamer’ te maken.
De Lidl heeft bij de aankoop van het winkelcentrum in 2016 alle huurcontracten van bestaande winkels overgenomen. Huurcontracten van bijvoorbeeld snackbar Sabina zijn sindsdien niet meer verlengd. Eigenaresse Sabina wil geen commentaar geven aan RTV Utrecht. De Lidl laat weten als eigenaar van het pand “in overleg te zijn met huurders over een oplossing”.
Wel of niet tegen de regels
Volgens verschillende supermarkten uit Nieuwegein en IJsselstein is de eventuele verhuizing van de supermarkt in strijd met de provinciale regels en met het beleid van de gemeente Nieuwegein. Juni vorig jaar stuurde advocaat Hugo Doornhof een brief naar de raad en het college namens onder andere Albert Heijn Hoogzandveld, Boon Food Group en de PLUS J. Schimmel Panoven uit IJsselstein. Hierin stelde Doornhof dat de Buizerdlaan in de ruimtelijke verordening van de provincie Utrecht niet staat aangeduid als ‘bestaand winkelgebied’, en dat een verhuizing alleen in uitzonderlijke gevallen is toegestaan. Van een uitzonderlijke situatie was volgens de advocaat geen sprake.
De gemeente laat in een reactie weten te hebben gekeken naar de gevolgen van de verplaatsing voor de Nieuwegeinse winkelstructuur. “Wij staan dan ook op het standpunt dat de gemeentelijke en provinciale regelgeving hier geen belemmeringen voor hoeft op te leveren”, aldus de gemeente.
Het heeft mijn woonplezier beïnvloed
Buurtbewoners die recht tegenover de ingang van de Lidl wonen, zijn blij als de supermarkt vertrekt. Yvonne van der Mark spreekt van de “rust die weer terugkomt”. Ze vindt het voor haar deur niet veilig voor haar spelende kinderen. “Sommige Lidl-klanten komen hier als een idioot langs”, zegt Van der Mark. Ook bij Angélique van Dijk gaat de vlag uit als de verhuizing straks een feit is. “Het is een drama, al dat vrachtverkeer, stenen palen die eruit gereden worden, rotzooi en enorme druktes en parkeerproblemen, vooral op zon- en feestdagen”, zegt ze.
Voor buurtbewoner Agata (een achternaam wil ze liever niet op de website) heeft de overlast van de Lidl zelfs een rol gespeeld in haar beslissing om te gaan verhuizen. “Het heeft mijn woonplezier zeker beïnvloed, met overlast, drukte, asociaal gedrag, veel troep en karretjes voor de deur”, zegt Agata. “Mijn man is weleens bij de manager van de Lidl langsgeweest, maar die werd niet serieus genomen.”
Thea Van der Helm grijnst en doet haar vuisten in de lucht als ze het nieuws hoort. Ze heeft, net als haar buren, veel overlast ervaren van winkeliers en vrachtwagens. Het liefst ziet ze dat er een kleine supermarkt voor in de plaatst komt, waar niet ‘de hele omgeving’ op afkomt. “Maar dit mag niet van de gemeente, terwijl dit altijd zo is geweest”, zegt Van der Helm.
Toch is niet iedereen blij met de verhuizing, vooral bij de omwonende aan de andere kant van het spoor. Yvonne de Jong vindt het wel jammer. “Het is wel makkelijk, zo dichtbij”, zegt De Jong. Patrick (achternaam hoeft van hem niet) woont aan de overkant van de weg aan de Aalscholver. “Aan deze kant vinden de meeste mensen het wel prima, hier klagen niet zoveel mensen”, zegt Patrick. Yvonne de Jongh vindt het wel jammer dat de Lidl verdwijnt. “Hij is zo lekker dichtbij.
Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht