Moet Nieuwegein ook de Stedenband met Rundu opzeggen

In heel Nederland wapperden zondag 11 oktober de regenboogvlaggen, zo ook bij het Stadshuis van de gemeente Nieuwegein. De regenboogvlag is het symbool van Coming Out Day, de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit dan de heteroseksuele norm.

Een meerderheid van de gemeenteraad was half juli dit jaar eens met het verbreken van de informele vriendschapsband met het Poolse Pulawy. Dit in verband met het uitsluiten van de LHBTI gemeenschap in o.a. Pulawy en het instellen van zogenaamde LHBT-vrije zones. Dit strookt niet met de Regenboogagenda die Nieuwegein in maart 2018 heeft ondertekend. Deze vriendschapsband is dan ook afgelopen maandag 13 juli jl. bij een grote meerderheid door de gemeenteraad formeel beëindigd. Alleen de heer Snoeren van de D66 was tegen. Hij vond het ‘een trap na.’

Nieuwegein heeft sinds 1994 nog wel een officiële stedenband met Rundu. Rundu ligt in het meest noordelijke en tevens meest arme gedeelte van Namibië. Het jaarlijkse werkbezoek van de werkgroep Rundu aan de stad speelt een belangrijke rol bij het realiseren van haar belangrijkste doelstelling: het stimuleren van mondiale bewustwording onder inwoners en instellingen in Nieuwegein.

Het Anna van Rijn College houdt jaarlijks haar ‘Red Nose Day’ om geld in te zamelen voor scholen in Rundu. In 2018 werd er maar liefst € 7.670,- opgehaald. Dit geld werd besteed aan schooluniformen, lesmaterialen en collegegeld betalen voor de leerlingen. Maar moet Nieuwegein zich inlaten met een land waar homoseksualiteit strafbaar is? Terwijl we in het onderwijs in Nederland volop inzetten op het accepteren van ‘het homo-zijn’ ?

Namibië werd pas op 21 maart 1990 onafhankelijk, nadat eerst Duitsland en toen Zuid-Afrika er de scepter had gezwaaid. De lange onderdrukking heeft veel littekens achter gelaten. Toch wordt het land De Parel van Zuidelijk Afrika genoemd en die naam dankt het onder meer aan de prachtige natuur. Homo’s denken er anders over: homoseksualiteit is strafbaar in dit land.

‘Homoseksualiteit is een ziekte die is overgewaaid uit Europa’, denken veel Afrikanen. In Namibië hebben ze het niet zo op homo’s. Homoseksualiteit is bij wet verboden in Namibië. Er kunnen lichte straffen worden toegepast. Amnesty International heeft al eerder haar bezorgdheid geuit over de opstelling van de homehaat in Namibië.

In 2001 liet Sam Nujoma, de eerste president van Namibië, weten dat hij gruwelde van het zien van een homohuwelijk in Nederland. Hij vertelde zo te zijn geschokt, dat hij heeft besloten dat buitenlandse homoseksuelen niet meer worden toegelaten in Namibië. Zo vertelde Nujoma aan diverse media: ,,Als ze arriveren, zullen we hen terugsturen met hetzelfde vliegtuig. Het is beslist tegen Gods wil. Het is het werk van de duivel.” Sinds 2005 heeft Namibië twee andere presidenten gehad. Maar de grondwet verbied nog steeds het homo-zijn in het land.

Zal de gemeenteraad van Nieuwegein nu ook de volgende stap durven te zetten en ook de Stedenband met Rundu verbreken? We kunnen immers niet meten met twee maten!

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten dat de Stedenband met Rundu in het najaar aan de orde komt.

One thought on “Moet Nieuwegein ook de Stedenband met Rundu opzeggen

  1. SC

    Wat is het doel van die stedenbanden en lost het opzeggen ervan wegens homohaat iets op? Kan je binnen de formele en informele banden nog iets bereiken, zoals het steunen van betrokkenen?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk