Mexicaans brood

Zoals beloofd deze week het recept van zelfgebakken Mexicaans brood. Het smaakt bijzonder goed bij bijvoorbeeld de Pompoentaco’s van vorige week, maar ook bij Mexicaanse groenteschotels, salades en een romige Guacamole. Het brood heeft een pittige smaak door de kruiden die in het deeg zijn verwerkt. Je kunt het vormen zoals je zelf wilt, als vloerbrood, kleine broodjes of afbreekbrood. Je huis zal heerlijk gaan ruiken naar de geuren van brood en Mexicaanse kruiden.
Let op: het Meergranenmeel en de Mexicaanse kruidenmix heb ik zelf samengesteld. Zie hiervoor onderaan het recept. Weinig tijd of de ingrediënten niet in huis? Neem meel en kruiden kant en klaar, zoals in het recept. Ingrediënten:
3 dl water
2 ½ eetl maïsolie (of zonnebloemolie)
500 g meergranenmeel
1 ½ thl zout
2 ½ thl witte basterdsuiker
1 ½ eetl melkpoeder
2 eetl Mexicaanse kruiden
5 gedroogde tomaatjes in dunne reepjes
1 ½ thl instantgist Extra: Broodbakmachine; bakpapier; evt. een vijzel Schenk het water in de vorm van de broodbakmachine en voeg de olie en de helft van het meelmengsel toe.
Strooi het zout, de suiker, het melkpoeder, de kruiden en de tomatenreepjes erover.
Bedek alles met de rest van het meel en strooi in het midden de gist erop.
Zet de vorm in de bakmachine en stel deze in op het deegprogramma, maar als je een heel brood wilt maken kies je het programma voor witbrood (de machine doet de rest).
Als het deegprogramma klaar is controleren of het deeg goed gerezen is.
Is dit niet het geval laat het dan nog een tijdje in de, nog warme, machine tot het wel het gewenst volume heeft bereikt.
Haal het deeg uit de broodvorm en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak nog een keer goed door.
Als het plakkerig is nog wat witte bloem mee kneden.
Vorm een brood of broodjes naar eigen keuze en leg het/ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Maak vier, zes, acht broodjes of zoveel je wilt, maar hoe kleiner de broodjes, hoe korter de baktijd.
Eventueel het deeg versieren met bv kerfjes van een mes.
Leg een schone theedoek over de bakplaat en verwarm ondertussen de oven naar 190 gr C (hetelucht 170 gr C) voor een groot brood en naar 220 gr C (hetelucht 200 gr C) voor kleine broodjes.
Schuif de bakplaat in de oven en bak een groot brood in ca. 35 minuten en kleine broodjes in ca. 15 tot 20 minuten tot ze goed gerezen, gaar en goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster en bestrijk eventueel met wat gesmolten boter.
Meergranenmix: 100 g maïsmeel, 100 g tarwevolkorenmeel, 100 g boekweitmeel, 100 g speltmeel, 100 g witte bloem. Goed mengen !!!

Mexicaanse Kruidenmix: 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, ½ tl zwarte peper, ½ tl cayennepeper, 1 tl komijnpoeder, ½ tl nootmuskaat, 1 ½ tl gedroogde oregano, 1 ½ tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde rozemarijn.
Nog even in de vijzel door elkaar gewreven geeft het een heerlijk geurig mengsel. Brood
Tijd ca. 2 uur (in de oven), ca. 3 ½ uur in de bakmachine
Bron: eigen recept

Tip
Voor een snelle snack kunnen sneden of stukken van dit brood geroosterd worden of in olie gebakken worden en geserveerd met een (vegetarische) salade, guacamole of een geurige Tapenade.Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk