Met verstandige keuzes en maatregelen een sluitende begroting 2025

Met het wegvallen van financiële middelen vanuit het Rijk, staat Nieuwegein voor financieel zware jaren. De uitdagingen waar we als gemeente voor staan blijven onverminderd groot. Het college blijft zich inzetten om de stad en de voorzieningen voor inwoners kwalitatief op orde te houden. Samen met de organisatie zijn er verstandige keuzes gemaakt om uitgaven te verminderen en inkomsten te verhogen. Deze bestaan uit een mix van overwegend technische maatregelen en een verhoging van de onroerendzaakbelasting.

Met de al genomen maatregelen is de bezuinigingsopgave voor 2026 t/m 2030 kleiner geworden. Maar dit is nog niet voldoende. Het aankomende jaar wordt daarom aanhoudend gezocht om met minder financiële middelen ook na 2025 goed voor de stad te zorgen. Deze keuzes worden uiteindelijk in juni 2025 aan de gemeenteraad voorgelegd.

Voorzieningen en focus
Het college blijft investeren in voorzieningen voor de stad, onder andere op het gebied van wonen, duurzaamheid, veiligheid en zorg. Zo gaan de werkzaamheden op Rijnhuizen en in City onverminderd door. Krijgt de opstelling en vaststelling van wijkuitvoeringsplannen voor aardgasvrije wijken in 2025 een vervolg. En wordt het beheer en onderhoud van de stad, de lopende aanpak Betere Buurten en het programma Leefbaarheid en Veiligheid voortgezet. Veiligheid en armoedebestrijding blijven belangrijke pijlers in het nieuwe jaar. Hierbij richt de gemeente zich op wettelijke taken en is ze terughoudend met nieuwe initiatieven.

Financiële maatregelen
Het college biedt de raad een sluitende begroting voor het jaar 2025 aan. Met behoud van ambities wordt er minder uitgegeven aan onder andere groenvoorziening, plaagdierenbestrijding bij particulieren, onderzoekskosten en communicatie (gemeentepagina). Daarnaast worden de inkomsten verhoogd door een verhoging van OZB (onroerende zaakbelasting) met 10 % (€ 41,-) voor woningen en 5% voor niet-woningen (extra boven op de indexatie) Dit heeft impact op inwoners en ondernemers maar is nodig om blijvend te kunnen inzetten op voorzieningen in de stad.

Stijgende lijn kosten jeugdhulp en Wmo afvlakken
We zien een toenemende complexiteit in de jeugdhulp en Wmo. Dit leidt naar verwachting tot stijgende kosten waarvan de omvang nog onbekend is. De stijgende kosten voor jeugdhulp en Wmo vragen om aandacht. Er wordt gewerkt aan oplossingen om deze kosten te beheersen, maar er is onzekerheid over de exacte impact. Het college stelt voor 2025 een risicobuffer in om eventuele tegenvallers op te vangen.

Besluitvorming over de meerjarenbegroting 2026-2030
Het college werkt ondertussen aan aanvullende maatregelen om de begroting 2026- 2030 sluitend te maken. In 2030 wordt op dit moment nog een tekort voorzien van bijna 6 miljoen euro. De maatregelen zullen worden opgenomen in de kadernota 2026 en de begroting 2026.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk