Meesteroplichters in Nieuwegein en Maarssen: “Dit lijkt wel Ocean’s Eleven”

Drie mannen en twee vrouwen uit Nieuwegein en Maarssen zijn volgens justitie betrokken bij een grote internationale vastgoedzwendel. Daarmee zouden ze tonnen hebben verdiend en werden ook grote bedragen witgewassen. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd de vijf er ook van dat ze samen een criminele organisatie vormden. Ze werden door de politie maandenlang gevolgd en afgeluisterd voordat ze werden aangehouden.

OCEAN ELEVEN
De officier van justitie noemde de groep in een eerdere zitting ‘Oceans Eleven’, verwijzend naar de gelijknamige film over een oplichtersbende. De praktijken zouden in Hollywood niet misstaan, zei hij. De zaak kwam aan het licht bij onderzoek naar de 51-jarige ondernemer B. van D. uit Nieuwegein.

Van D. verkocht machineonderdelen en motoren aan klanten in Suriname, daarmee zouden ook grote sommen geld worden verscheept. Toen hij in de gaten werd gehouden, stuitte de politie op de oplichtingspraktijken en op de medeverdachten.

NEPBEDRIJVEN
Uit afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM dat Van D. samen met de 54-jarige Nieuwegeiner T.D. een aantal nepbedrijven had opgelicht. Ze zouden onder valse namen mensen hebben benaderd die huizen en hotels te koop hadden staan. Om geloofwaardig over te komen werd vaak afgesproken in luxe hotels.

Volgens het OM betaalden de mannen met zwart geld, maar probeerden ze vastgoedverkopers ook op te lichten met nepgeld. Bij T.D. is voor meer dan tien miljoen euro aan vals geld aangetroffen.

Ook de partners waren bij de zwendel betrokken. Vooral de ex van T.D. speelde een actieve rol, blijkt volgens het OM uit zogenoemde tapgesprekken. Bij de 41-jarige S.H. werd voor kapitaal aan sieraden en andere luxe spullen aangetroffen. Volgens haar zijn het huwelijks en geboortecadeaus.

COMMERCIEEL DIRECTEUR
Een opmerkelijke rol in de zaak is weggelegd voor de 62-jarige F.K. uit Almere. K. was commercieel directeur van bedrijven in Nederland, Indonesië en Singapore. Hij zegt zelf dat hij dacht dat hij gewone legale werkzaamheden verrichte, maar ook hij gebruikte valse namen.

Uit afgeluisterde gesprekken met Van D. blijkt volgens justitie dat K. actief aan de zwendelpraktijken meewerkte. Ook is hij eerder veroordeeld tot een celstraf voor oplichting en lopen er nog zaken tegen hem wegens valsheid in geschrifte en faillisementsfraude.

EERDERE VEROORDELINGEN
Ook de andere twee mannen hebben een flink strafblad. T.D. werd eerder in Duitsland veroordeeld tot ruim vier jaar cel wegens diefstal met geweld en oplichting en heeft ook eerdere veroordelingen voor inbraak en diefstal op zijn naam staan.

Ook B. van D. is ook in Duitsland veroordeeld voor oplichting. In Nederland is hij veroordeeld voor het vervalsen van bankbiljetten en een lidmaatschap van een criminele organisatie.

CRIMINELE WINST AFPAKKEN
Het openbaar ministerie wil de winst afpakken die de verdachten gemaakt zouden hebben met hun criminele activiteiten. Bij het echtpaar B. van D. en C. van S. zou dat gaan om bijna 270.000 euro. T.D. zou ruim 300.000 euro moeten inleveren en zijn ex S.H. ruim 310.000 euro. Volgens de meeste verdachten klopt deze berekening niet. Om die bedragen te bepalen, moet de boekhouding van de verdachten worden doorgespit. Dat is lastig omdat er veel contant geld met de zaak gemoeid is.

Omdat de zaak erg gecompliceerd is en er veel verdachten zijn, werd vandaag besloten een extra zittingsdag in te plannen 6 maart 2019. Dan komt de officier van justitie met zijn strafeis en gaan ook de advocaten pleiten.

Bron: Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk