Meeste auto- en fietsonderdelen gestolen in Nieuwegein en Utrecht

Menig buurtapp is de dag al eens begonnen met een rits berichten over een autokraak in de wijk. “Alles is weggehaald, van stuur tot boordcomputer tot autoradio.” Criminele bendes trekken van stad tot stad om auto-onderdelen te shoppen en ook de provincie Utrecht is een populaire locatie. Nieuwegein en Utrecht horen bij de gemeenten waar relatief de meeste diefstallen zijn gepleegd in de provincie Utrtecht.

Maar ook e-bikes, scooters en bedrijfsauto’s zijn vaak het doelwit van deze onderdeel-criminelen. “Het is een internationaal gezelschap dat zich hierin specialiseert en uitermate goed is georganiseerd”, vertelt André Bouwman. Hij is consultant van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Het LIV werkt samen met de RDW (Rijksdienst Wegverkeer), de politie en de Bond van Verzekeraars om dit soort criminaliteit beter in kaart te brengen.

Razendsnelle distributie
Er is een grote vraag naar onderdelen, of het nou gaat om koplampen, airbags, navigatiesystemen of accu’s voor e-bikes. Van de laatste zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar meer dan ooit gestolen, bleek vandaag. Nieuwegein en Utrecht horen bij de gemeenten waar relatief de meeste diefstallen zijn gepleegd. Bouwman noemt het een wereldhandel in onderdelen. “Vroeger moest de steler de heler kennen. Nu heb je de wereld onder je wijsvinger: vandaag gestolen, morgen online en overmorgen verschepen naar China.”

Het is een combinatie van vraag en aanbod plus een geringe pakkans, meent Bouwman. “De politie heeft tegenwoordig duizend dingen aan het hoofd, zij prioriteren en gaan minder snel achter zaken aan die gedekt worden door de verzekering. En de goederenstroom is enorm, die is onmogelijk te controleren. Drugs en andere vormen van zware criminaliteit heeft de aandacht, navigatiesystemen niet.”

En in een wereld waar onderdelen vaak schaars zijn en relatief duur, wordt de secundaire handel nu eenmaal aantrekkelijk voor garagehandelaren. “Als er bij vervanging een tweedehands apparaat gebruikt mag worden, gaan garagehandelaren online kijken wat er is. Niet alles wat online verkocht wordt, is per definitie fout maar je moet wel kritisch zijn op waar het vandaan komt. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, klopt het meestal ook niet.”

Adresgegevens van vorige eigenaar
Van het laatste heeft Bouwman nog een opvallend voorbeeld uit de praktijk. “Na de diefstal van de boordcomputer uit een BMW ging de eigenaar op aanwijzing van zijn verzekeraar naar een garage. Hij krijg een M-embleem in beeld terwijl hij een ander type auto heeft. Ook zag hij nog adresgegevens in van iemand in Berlijn. Bleek het systeem drie weken daarvoor gestolen te zijn in Duitsland. Het is gewoon een negatieve circulaire wereldeconomie. Onderdelen worden rondgepompt, via eBay is de betaling goed geregeld en het is vaak niet te achterhalen.”

Wat betreft voorkomen zijn er als auto-, fiets- of scootereigenaar enkele logische stappen te nemen, vertelt Bouwman. “Als het kan, parkeer binnen. Een parkeergarage is nou eenmaal moeilijk binnen te komen. Of in het licht, met een camera. Een crimineel wil nou eenmaal niet graag gezien worden. Je zou ook een alarm kunnen overwegen, alles om de drempel voor de crimineel hoger te leggen.”

De ‘kleinere vergrijpen’ moet de autobezitter wellicht maar op de koop toe nemen. “Tegen koplampendiefstal is niet veel te doen. Ze zijn zo behendig, dat kost ze letterlijk een paar minuten. Zorg vooral voor een goede verzekering.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren