Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) laat weten dat voor de tweede week op rij meer mensen zijn overleden dan verwacht. De hogere sterfte valt samen met de opkomende tweede golf van de epidemie van het nieuwe Coronavirus in Nederland. Ook het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) houdt sterftecijfers wekelijks bij. In de meest recente data is een vergelijkbare stijging te zien. In Nieuwegein hebben de afgelopen week 126 personen het Coronavirus opgelopen en stijgt het aantal besmettingen in hoog tempo. Het schema hieronder laat de stijging per dag zien.
Het aantal meldingen is de afgelopen week (30 september t/m 6 oktober) verder toegenomen in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Ook de stijging van het aantal mensen dat vanwege COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen zet door. De eerste effecten van de op 30 september door het kabinet afgekondigde maatregelen kunnen naar verwachting op zijn vroegst vanaf volgende week zichtbaar worden. Het risiconiveau per regio kan ‘waakzaam’ (niveau 1), ‘zorgelijk’ (niveau 2) of ‘ernstig’ (niveau 3) zijn. In 18 van de 25 regio’s is de situatie zorgelijk. Nieuwegein heeft het risiconiveau ‘zorgelijk’ gekregen.
Wat betekend ‘zorgelijk’
De situatie ontwikkelt zich negatief. Het aantal nieuwe besmettingen neemt toe. Maatwerk is nodig om kwetsbare groepen te beschermen. Als de situatie voortduurt, wordt het bron- en contactonderzoek ineffectief. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De druk op de zorgcapaciteit neemt toe. De bestaande aanpak moet met aanvullende maatregelen worden versterkt om de verspreiding van het virus weer onder controle te krijgen en terug te keren naar een beheersbare situatie.
Coronamelder-app actief
Vanaf vandaag is de CoronaMelder-app van de overheid in heel Nederland actief. De app is ontwikkeld met als doel om nieuwe besmettingen met het coronavirus sneller op te sporen en om mensen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon eerder te waarschuwen.
Ben je te lang te dicht bij iemand in de buurt geweest die later besmet bleek met het coronavirus? Dan stuurt de app je een melding. Dat betekent nog niet meteen dat je zelf ook besmet bent, maar dat is natuurlijk wel mogelijk. Daarom luidt het advies om na het ontvangen van zo’n melding uit voorzorg tien dagen in thuisquarantaine te gaan om te voorkomen dat je anderen besmet. Krijg je binnen die tien dagen last van klachten. Maak dan een afspraak bij de GGD om je te laten testen.
De CoronaMelder-app is voor iPhone-gebruikers te downloaden in de App Store en voor Android-gebruikers is de app te vinden in de Google Play Store.