De gemeente organiseert op dinsdag 6 september van 19:00 tot 21:00 uur een bijeenkomst over het Groenstructuurplan. Bewoners van Nieuwegein zijn uitgenodigd om hierover mee te praten. De bijeenkomst vindt plaats op de vierde etage in de Gildenborchzaal in het Stadshuis.
De gemeente streeft naar het behoud van en verdere ontwikkeling van kwalitatief goed en goed beheerbaar groen. Het openbaar groen staat steeds vaker onder druk door woningbouw, bedrijvigheid of uitbreiding van wegen. Door vast te stellen welke groene gebieden van grote waarde zijn, vinden we tegelijkertijd op andere locaties ruimte voor andere invullingen. Denk aan woningbouw of woningen afstoten, woningverkoop/-verhuur en zelfbeheer. Daarnaast herinrichting in overleg met de direct omwonenden.
In de toekomstvisie komt het belang van groen naar voren. Inwoners willen fijn en in het groen wonen. Groen is belangrijk voor met milieu, voor de gezondheid en het welzijn. Aan de andere kant is er ook behoefte aan woningbouw en meer parkeerplaatsen. Bedrijven willen uitbreiden en inwoners willen groen bij hun tuin trekken. Het Groenstructuurplan biedt kaders en uitgangspunten voor het afwegen van veranderingen van het openbaar gebied en een visie voor de lange termijn.
In het Groenstructuurplan wordt vastgelegd wat het ‘groene geraamte’ is van de stad. Het vormt de basis voor later op te stellen beheer- en onderhoudsplannen. We gaan deze avond dus niet in op vragen over het onderhoud. Dat komt in een vervolgplan aan de orde. U krijgt te zijner tijd gelegenheid om ook daarover mee te denken.
Er is al veel vastgelegd in plannen vanuit verschillende invalshoeken zoals het gemeentelijk mobiliteitsplan en het Natuurnetwerk Nieuwegein. Op basis van deze plannen doen wij een voorstel. Wij gaan daarover graag met u in gesprek op dinsdag 6 september. In de Gildenborchzaal starten we met een algemene toelichting op hoofdlijnen. Vervolgens worden de groepen (circa vijf) ingedeeld en de kaart van het Groenstructuurplan besproken. We noteren de opmerkingen en zetten deze voor u op papier. We geven daarbij vervolgens aan wat er met de opmerkingen is gedaan.
Met een groep nauw betrokken bewoners verwerken we de opmerkingen in het Groenstructuurplan.