Mediterrane tomaten-olijvensalade

Het is eind mei, maar als je buiten bent verlang je naar erwtensoep en boerenkool. Haal de zon in huis met deze snelle mediterrane salade, knapperig stokbrood met olijfolie en een koel glas witte wijn of rosé. Steek er wat kaarsjes bij aan en verbeeld je dat je heerlijk onder je parasol in je tuin of op je balkon zit te loungen.

Voor 2 personen:
2 tomaten (roma, vlees of tros)
1/3 potje olijven zonder pit (à ca. 300 gr)
ca 75 gr harde geitenkaas, jong of belegen
olijfolie
balsamico-azijn
enkele blaadjes verse Basilicum
versgemalen peper
zout

Extra: vrolijk bordje of schaaltje; schaaltje fijne olijfolie; (stok)brood; frisse wijn.

Was de tomaten, snij het harde kerntje eruit en snij ze in halve maantjes.
Schik ze op een bordje of plat schaaltje.
Laat de olijven uitlekken en verdeel ze over de tomaten.
Snij de geitenkaas in reepjes of blokjes en voeg ze bij de tomaten en olijven.
Schenk olijfolie en balsamico-azijn naar smaak over de salade.
Pas op dat je niet te veel azijn gebruikt, anders een snufje suiker over de salade strooien.
Bestrooi met wat zout en versgemalen peper.
Was de Basilicum en dep de blaadjes droog.
Snij de blaadjes in reepjes en strooi ze over de salade.
Eet de salade met plakjes vers stokbrood die je eerst even in een schaaltje olijfolie doopt en eventueel met een snufje zout bestrooid.
Als je het stokbrood warm serveert, geurt het heerlijk en haalt het de smaak van de olijfolie beter naar boven.

Variaties
Vervang de harde geitenkaas door stukjes zachte geitenkaas of feta.
Voeg een kleine rode ui in dunne ringen toe.
Vervang de basilicum of vul deze aan met verse naaldjes rozemarijn, die je iets kleiner hebt geknipt.
Voeg wat piepkleine stukjes vruchtvlees van een citroen toe.
Strooi wat fijngehakte en kort geroosterde pistachenootjes over de salade. Voor nog meer effect rooster en strooi je een klein, fijngehakt teentje knoflook mee.

Deze salade is geen hoofdmaaltijd, maar een bijgerecht of klein hapje.
Tijd ca. 10 minuten.
Bron: eigen recept.

Tip
Voor meer smaak maak je deze salade een uurtje van te voren.
De basilicum, en andere kruidenblaadjes, snij je het makkelijkst in reepjes als je de blaadjes eerst oprolt. Gewoon op elkaar leggen en samen oprollen.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren