Katern

Marijke van Beukering blikt terug op één jaar als burgemeester van Nieuwegein

“Ik ben gewoon Marijke”, zo begon Marijke van Beukering een jaar geleden haar eerste termijn als burgemeester van Nieuwegein. Maar Marijke mag dan gewoon zijn, het jaar was dat zeker niet. Vlak voor haar eenjarige jubileum stortte een deel van de parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in. In een uitzending van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht blikt de burgemeester van Nieuwegein terug op een bewogen periode.

Marijke van Beukering

“Heel onzeker”, dat zijn de eerste woorden die bij Van Beukering opkomen als ze terugdenkt aan de uren na het instorten van de zes rijhellingen van de parkeergarage in Nieuwegein. De burgemeester is in zulke gevallen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, en dus was het behoorlijk spannend, aldus Van Beukering. “Vooral de eerste uren: we wisten niet of er slachtoffers zouden zijn. Daar ben ik heel bang voor geweest. Dus er was wel veel opluchting toen het sein kwam dat er vermoedelijk geen slachtoffers zouden zijn.”

Van Beukering koos er bij deze calamiteit voor om zich niet met alle beslissingen van de brandweer en ambulancediensten te bemoeien. “Je wordt heel veel geïnformeerd, maar tegelijkertijd weet je ook: de hulpdiensten doen hun werk en die zijn daar voor opgeleid. En het advies voor iedereen was: blijf weg. Dus dan geldt dat ook voor de burgmeester.” Haar rol was dan ook bescheiden: “Als burgemeester kijk je daar op gepaste afstand naar en dan ben je gewoon blij als het allemaal loopt.”

Goed nieuws
Gelukkig was er dit jaar ook goed nieuws voor Van Beukering: ze wist een huis te vinden in Nieuwegein. Toen ze begon, woonde ze nog in IJsselstein maar inmiddels is ze verhuisd. En zowel het wonen als het werken, bevallen goed. “Mensen zijn gewoon ontzettend vriendelijk geweest. Vanaf dag één heb ik mij heel welkom gevoeld. En da’s echt belangrijk.”

Eigenlijk vindt ze die gastvrijheid nog wel het bijzonderste aan haar baan. “De deuren gaan echt open als je vraagt ‘Goh, mag ik langskomen op werkbezoek?’ Vanmiddag nog mocht ik even komen kijken bij Altrecht, bij mensen met GGZ-problemen, als ik dan uit interesse vraag of ik welkom ben dan kan dat.”

Gevraagd om een hoogtepunt uit haar werk tuimelen de mooie herinneringen over elkaar. Van Beukering: “De Sinterklaas-intocht is toch wel een heel erg leuk. Al die kinderen die roepen ‘de brug moet open’, en dan voel je de spanning al en dan gaan die kinderen meezingen. Dat is heel leuk. Maar ook het uitreiken van lintjes, of het langsgaan bij echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn en die graag vertellen hoe zij Nieuwegein hebben zien ontwikkelen. Dat is echt leuk om mee te maken.”

Van Beukering zit dus goed in Nieuwegein. En volgens haar zouden meer mensen de gemeente moeten ervaren. “We gaan heel veel mooie dingen doen met elkaar. We gaan wat woongebouwen openen en er zijn mooie activiteiten en heel boel evenementen. Dus ik nodig iedereen uit: kom vooral naar Nieuwegein.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk