Nieuwegeiner Marcel D., ook wel bekend als ‘de kleine Napoleon’, is in hoger beroep tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de liquidatie van crimineel Wout Sabee in de Meern in 2016, en een eerdere mislukte moordpoging op Sabee in 2014. D. werd op 8 oktober 2018 opgepakt in de wijk Fokkesteeg waar hij woonde. Bij politie-inval werden bij meerdere verdachten vuurwapens, handgranaten en munitie aangetroffen. Ook werden gestolen voertuigen en drugs in gevonden.
De rechtbank oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs was dat D. opdracht had gegeven voor de moord op Sabee, maar volgens het gerechtshof in Arnhem is dat er wel degelijk. Omdat hij door de Utrechtse rechtbank eerder tot 16 jaar celstraf was veroordeeld voor het leidinggeven aan een bende die op grote schaal cocaïne smokkelde naar Engeland, moet hij nu in totaal 30 jaar uitzitten.
Het bewijs tegen D. komt uit versleutelde berichten die door criminelen onderling via zogenoemde PGP-telefoons werden verstuurd. Na de eerste mislukte aanslag op zijn leven legde Wout Sabee zogenoemde kluisverklaringen af bij de politie. In die gesprekken noemde hij Marcel D. als waarschijnlijke opdrachtgever. Sabee regelde vanaf 2013 drugstransporten voor de groep van D. en zou verantwoordelijk zijn gehouden voor de verdwijning van een deel van een onderschept transport.
Het Openbaar Ministerie was er van overtuigd dat er wel voldoende bewijs was dat de Nieuwegeiner achter de moord op Sabee zat en besloot daarom drie jaar geleden tegen het vonnis van de Utrechtse rechtbank in hoger beroep te gaan. Omdat D. door Utrechtse rechtbank al voor de drugsverdenkingen was veroordeeld, splitste de advocaat-generaal (de officier van justitie bij een hoger beroep) de zaken op tijdens het hoger beroep op.
Het gerechtshof deed ook uitspraak in het hoger beroep van andere leden van de criminele organisatie van de Nieuwegeiner. Die kregen van het hof lagere straffen dan de Utrechtse rechtbank eerder had opgelegd. Dat gebeurde onder meer, omdat de afhandeling van hun zaken te lang heeft geduurd. Celstraffen van zeven en acht jaar werden verlaagd tot vijf jaar. Twee andere verdachten besloten zich bij aanvang van hun beroepszaak alsnog neer te leggen bij de oorspronkelijke straf.
Als de verdachten het niet eens zijn met het vonnis kunnen ze in cassatie bij de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie van ons land.
Eerdere beschuldigingen
De Nieuwegeiner werd in oktober 2010 al eerder beschuldigd voor betrokkenheid bij een vuurwapenincident in Nieuwegein. Het schietincident vond plaats op 13 februari 2010 bij Het Veerhuis, waarbij van twee verschillende locaties was geschoten. De toen 28-jarige Marcel D. zou de afspraak hebben geregeld om de vier te laten liquideren.