Dinsdagavond28 september werd weer een jaarlijkse WMO-avond georganiseerd door onze plaatselijke WMO-raad.
Alle organisaties die ondersteunen bij zelfstandig wonen, mobiel blijven, een huishouden voeren en contacten blijven hebben hadden een marktkraam om vragen van inwoners te beantwoorden.
Daaraan voorafgaand werd in een volle zaal gesproken ver een aantal keuzemogelijkheden die de gemeente heeft om de wet uit te voeren.
Uitgangspunt is wat mensen zélf nog kunnen, al dan niet met hulp vanuit hun omgeving. Zaken die niet meer gaan compenseert de gemeente. Eén van de consulenten van de WMO legde de zaal keuzemogelijkheden voor. Vanuit haar praktijk van de keukentafelgesprekken om te bespreken wat eigen mogelijkheden en noodzakelijkheden zijn kwam het tot levendige discussies.
Bijvoorbeeld over het moeilijk trap kunnen lopen. Een traplift aan te brengen door de gemeente of hulp bij het zoeken naar een geschikt appartement en hulp bij het verhuizen?
Of: als je gewend bent en financiëel in staat om iedere drie jaar een nieuwe auto te kopen, kom je dan -als je geen auto meer mag rijden- bij de gemeente aankloppen voor een scootmobiel?
Interessant voor mij als WMO-wethouder om te beluisteren welke argumenten tellen.
Het zijn prima avonden, die de WMO-raad organiseert. Na afloop heb je als wethouder een soort persoonlijk spreekuur, want veel mensen klampen je aan. Of ik niet kan helpen bij het bekender maken van het groepswonen project aan De Bosruiter? Of het mogelijk is een electrische fiets vanuit de WMO te krijgen in plaats van een scootmobiel, etc.
Directe gesprekken met betrokken mensen. Echte interactieve beleidsvorming!