Op 21 maart vindt alweer voor de 18de keer de Landelijke Opschoondag plaats. Dit jaarlijkse evenement zorgt er samen met de inwoners uit Nieuwegein voor dat de Nieuwegein zwerfafvalvrij de lente in gaat.
Niet alleen particulieren van jong tot oud starten opschoonacties op, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs steken traditiegetrouw de handen uit de mouwen. Initiatiefnemer NederlandSchoon is daar blij mee, want zwerfafval blijft een probleem dat we alleen samen kunnen oplossen.
Dit jaar valt de Landelijke Opschoondag samen met de start van de lente. Wil jij, samen met een heleboel andere Nederlanders, ook aan de slag op zaterdag 21 maart? Meld dan nú je actie aan, veel inwoners uit Nieuwegein hebben zich al aangemeld.
Nieuwegein het hele jaar door schoon
NederlandSchoon spoort alle deelnemers aan de Landelijke Opschoondag aan om verder te kijken dan alleen de opschoonacties op 21 maart. Zo kunnen inwoners op de landkaart op www.supportervanschoon.nl een eigen schoongebied vastleggen, waar zij het hele jaar door zorg voor dragen. “Op deze manier houden we Nederland samen zwerfafvalvrij”, aldus Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.
“De Landelijke Opschoondag blijft uiteraard de dag waarop we met z’n allen samenkomen en iedereen aan de slag gaat, maar we moeten ons afvragen wat we de andere 364 dagen van het jaar doen om onze leefomgeving zwerfafvalvrij te houden. De plastic soep is aan de orde van de dag en aandacht voor het klimaat wordt steeds urgenter. Wij bieden iedereen de gelegenheid een steentje bij te dragen en een eigen gebied vast te leggen en schoon te houden; van straat of speelplaats tot hele wijk. Op die manier kunnen we ook opgeruimd de zomer, herfst en winter in.”
Over NederlandSchoon
Een Nederland vrij van zwerfafval is belangrijk voor mens, dier en milieu. NederlandSchoon werkt daarom al 28 jaar intensief samen met bedrijven, burgers, maatschappelijke instanties en overheid om zwerfafval aan te pakken en ervoor te zorgen dat een schone omgeving de norm wordt en blijft.
Door middel van onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies, wordt niet alleen meer bewustwording, maar ook gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel gecreëerd. Een voorbeeld van deze aanpak is Supporter van Schoon, een landelijk initiatief dat mensen verenigt en activeert om zo een grotere vuist tegen zwerfafval te maken.