Ter gelegenheid van Koningsdag worden elk jaar in heel Nederland Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt: de zogeheten Lintjesregen. Vier bijzondere Nieuwegeiners ontvingen dinsdagmorgen 26 april j.l. de onderscheiding uit handen van burgemeester Frans Backhuijs. Drie Nieuwegeiners zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en een tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke om voor u een videoverslag te maken. Klik op het videocameraatje hieronder voor de video.
De heer H.J.M. van der Linden (74) is al ruim een kwart eeuw actief als vrijwilliger bij de welzijnsorganisatie MOvactor. Hij is ook vrijwilliger bij en lid van de personeelsvereniging van levensmiddelengroothandel Albron (De Ananas 5000 leden). Daarnaast was hij enkele jaren vrijwilliger bij het Prinses Beatrix Spierfonds en tot op de dag van vandaag is hij daarnaast vrijwilliger bij biljartvereniging Welgelegen, waar hij allerlei activiteiten organiseert. Tevens is hij vrijwilliger bij de Kindervakantieweek van Bouwspeeltuin Jeugdland, waar hij de catering voor deelnemers en vrijwilligers regelt. De heer Van der Linden zet zich kortom al jarenlang met hart en ziel in voor jong en oud in de Nieuwegeinse samenleving.
Met een kleine onderbreking is de heer drs. J. Kuiper (58) al sinds 1975 actief voor de Scouting. Eerst als leider bij de scouting in Zwolle en Groningen en daarna als lid van het Intergewestelijk spel- en trainingsteam van Scouting Nederland. Later werd hij bestuurslid van Scouting Nederland in Leusden en van Scouting ‘Jan van Hoof’ in Nieuwegein. Ook op andere gebieden was en is hij zeer actief. Zo was hij enkele jaren voorzitter van de CDA-afdeling Nieuwegein en ouderling van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Nieuwegein waar hij ook enkele jaren voorzitter is geweest. Daarnaast was hij actief als kerkrentmeester en voorzitter van de taakgroep Jeugd. Hij leidde de kerkenraad in die periode ook naar een nieuwe organisatiestructuur.
Mevrouw B.M.Smeding – van Grevengoed (52) was in 1994 één van de eerste vrouwen bij de vrijwillige brandweer Nieuwegein. Al snel vond zij een plek in deze, toen nog vooral door mannen beheerste, bijzondere wereld. Ze was jarenlang ‘cotter’ (collega opvang team), iets wat haar zeer goed afging. Ze was heel sociaal en had altijd een luisterend oor. Ze kreeg ook al snel de rol van gewondenverzorger, mede dankzij de opleidingen in de zorg die ze had gevolgd. In haar jaren bij de brandweer haalde ze maar liefst vijf diploma’s en veertien certificaten en klom op naar de rang van hoofdbrandwacht. Helaas moest ze in 2015 om gezondheidsredenen eerder stoppen als vrijwilliger dan haar bedoeling was.
De heer Dr. Çelik (40) zet zich al bijna twintig jaar in voor integratie van allochtonen op het gebied van onderwijs en cultuur waarbij hij telkens tracht om mensen met elkaar in contact te brengen. Dit loopt als een rode draad door het leven van de heer Çelik heen. Hij nam in 1997 het voortouw in de begeleiding van allochtone scholieren in het basisonderwijs en betrok daarbij de ouders. Zijn trainingen werden al snel door veel andere scholen overgenomen. De heer Çelik is initiatiefnemer van een aantal activiteiten en organisaties die gericht zijn op de integratie van allochtonen op het gebied van onderwijs, cultuur en werk. Hij is mede-oprichter en secretaris is van de Turkije Tafel van Sociëteit De Witte, een gezelschap bestaande uit diplomaten, wetenschappers, ondernemers en politici met een gezamenlijke belangstelling voor de culturele, politieke, commerciële en religieuze veelkleurigheid van Turkije. Verder is hij oprichter en voorzitter van de Netherlands Turkey Friendship Foundation en was hij voorzitter van het Platform 400 jaar diplomatieke, culturele en handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije.