De Ouderraad van het Oosterlicht Nieuwegein en Vianen hebben samen een thema-avond georganiseerd met als titel Sociale Media. Dineke van der Hulst, directielid, vertelde dat er twee schoolregels zijn met betrekking tot het gebruik van social media op school. Ten eerste mogen de social media niet gebruikt worden in de klas. Ten tweede mogen smartphones wel gebruikt worden als ze gebruikt worden voor onderwijsdoeleinden.
Justine Pardoen van Ouderonline.nl presenteerde de avond. Op een humoristische wijze schetste zij pubers, die versmolten lijken met hun smartphones. ‘Het is belangrijk dat zij weten, dat alles waar ‘smart’ voor staat jouw gegevens onthoudt en doorstuurt. Als je dat niet weet, ben je niet mediawijs.
Pubers publiceren van alles en zij doen dat direct. Zij kunnen de gevolgen van hun daden nog niet overzien. Hun hersens zijn nog in ontwikkeling en ze hebben moeite met gevoelens en non-verbale communicatie. Het gaat erom dat ze meedoen, hoe ze overkomen, aandacht trekken door filmpjes, zoals de lipdub of whaling. Het gaat om je online imago. De belangrijkste gevaren zijn digitaal pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag en dreigtweets. Bovendien kunnen kinderen zich slechter concentreren, omdat ze alert blijven als de telefoon aanstaat.
Justine Pardoen adviseert de telefoon anderhalf uur vóór het slapen uit te zetten. Een ander advies is Praat er met je kind over. Benoem wat er gebeurt, want dan wordt je kind zich bewust van de gevaren en gaat hij erover nadenken.
Op dit moment wordt er in de brugklassen het Social Media project gehouden, waarbij de leerlingen mediawijs worden gemaakt. De leerlingen worden zich bewust van de gevaren van bijvoorbeeld whatsapp, facebook, twitteren, instagram enzovoorts.