Op mijn verjaardag doe je me geen plezier met slagroomgebak, maar dit Lemoncurdbread zie ik helemaal zitten. Het recept is weliswaar een “gouwe ouwe” maar deze broodtaart is zo lekker dat het nog wel een keer mag. De zachte structuur van het brooddeeg in combinatie met de zoet-frisse smaak van de lemoncurd past goed bij de thee en koffie voor de visite. Je breekt simpelweg een rolletje van de taart en je mag het met je vingers eten.
Voor het brood:
1 ¼ dl melk
25 g boter
½ pak witbroodmix
1 ei
½ eetl suiker
1 kleine appel
50 g amandelschaafsel
Voor de lemoncurd:
110 gr witte basterdsuiker
65 ml citroensap
1 ei
45 gr boter
Extra: vuurvaste kom (of pan) die in een grotere pan past, springvorm Ø ca. 24 cm, koekenpan
Verwarm de melk met de boter tot handwarm (magnetron, op 1/3 van het vermogen).
Doe de broodmix in een kom en kneed met de mixer of de hand, het melk-boter mengsel, ei en suiker door de broodmix.
Kneed tot een soepel deeg (het kan wat slap en kleverig zijn).
Laat het deeg afgedekt met plastic(folie) op een warme plaats (ca. 30ºC) ongeveer 20 minuten rijzen.
Ondertussen maak je de lemoncurd door suiker, citroensap, ei en boter in een vuurvaste kom te doen en deze gedeeltelijk in een pan met een laag heet water, dat zacht aan de kook gehouden wordt, te zetten (au bain marie).
De kom mag de bodem van de pan niet raken en ook het water niet(zie Weetje).
Roer gedurende 6-8 minuten tot het mengsel dik wordt en laat het daarna afkoelen.
Ondertussen de appel schillen, het klokhuis verwijderen en de appel in kleine stukjes snijden.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.
Vet de springvorm in.
Rol op een met bloem bestoven werkblad het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. ½ cm dik.
Bestrijk de lap met de koude lemoncurd, bestrooi met de appel en het grootste deel van het amandelschaafsel (bewaar een beetje ter decoratie).
Rol het deeg op en snij het in plakken van ca. 3 cm dik.
Leg de plakken tegen elkaar aan in de springvorm.
Laat dit nog ca. 20 minuten rijzen onder een theedoek.
Ondertussen de oven voorverwarmen op 200º C.
Strooi de rest van het amandelschaafsel over het brood en laat het, op het rooster in het midden van de oven, in ca. 15 minuten goudbruin en gaar bakken.
Brood/gebak
Voorbereidingstijd ca. 30 min (incl. rijzen)
Bereidingstijd ca. 50 min (incl. rijzen)
Tip
Zorg dat de lemoncurd koud en opgesteven is voor je het op de deeglap smeert anders wordt het deeg erg slap en onhandelbaar en loopt de lemoncurd er tussen uit.
Strooi na het bakken eventueel wat poedersuiker over de taart.
Het lemoncurdbread is in de koelkast (afgedekt met plasticfolie) nog meerder dagen te bewaren.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl