Een politieagent die gegevens lekte en daarmee zijn ambtsgeheim schond moet tien dagen de gevangenis in en krijgt een werkstraf van 240 uur. Ook kreeg hij een voorwaardelijke celstraf. Nadat de gevoelige informatie uit het politiesysteem was geplukt werden in Nieuwegein diverse aanslagen gepleegd.
De rechtbank in Breda volgt met het vonnis de eis van het Openbaar Ministerie. De agent uit Tilburg had volgens de rechter onnodig politie-informatie opgezocht. Het vermoeden bestaat dat die bij een groep Marokkaanse misdadigers is beland.
AANSLAGEN
De criminelen hebben de gegevens van de politie gebruikt om achter de verblijfplaats van een vijand te komen en om zijn familie onder druk te zetten. Bij de vriendin van de gezochte man werd een envelop bezorgd met onder andere zijn politiefoto en informatie over auto’s die hij gebruikte. Bij zijn oom, vader en vriendin in Nieuwegein werden korte tijd later aanslagen gepleegd.
Bewijs dat de agent de geheime informatie zelf heeft gedeeld met de criminelen is niet gevonden, maar de rechtbank gaat er wel vanuit dat hij de informatie heeft gelekt. Volgens de rechter heeft hij minstens het risico genomen dat de gegevens voor criminele doeleinden zouden worden gebruikt, aldus de uitspraak.
ONTSLAGEN
De Tilburger werkt inmiddels niet meer bij de politie. Vanwege het lekken van de gegevens is hij ontslagen.