De politie denkt dat een groep Marokkaanse criminelen in 2014 bij het plegen van aanslagen in Nieuwegein hulp heeft gehad van een corrupte Tilburgse politieagent. Het vermoeden bestaat dat de criminelen via hem informatie uit het politiesysteem kregen over de verblijfplaats van een rivaal. De informatie werd gebruikt om familie van de gezochte man onder druk te zetten. Bij zijn oom, vader en vriendin in Nieuwegein werden kort na elkaar aanslagen gepleegd.
De officier van justitie heeft dat vandaag gezegd in de strafzaak tegen de voormalig hondengeleider. Voor schending van zijn ambtsgeheim eiste de aanklager tegen de 42-jarige Tilburger tien dagen celstraf plus een taakstraf van 240 uur. De agent werd op 21 april 2015 aangehouden. De Tilburger zat tien dagen vast en is zijn baan bij de politie kwijt.
Volgens de officier van justitie moet de politie volstrekt integer zijn en is de kern van de rechtsstaat geraakt. “We moeten erop kunnen vertrouwen dat politiemensen integer zijn en geen andere motieven hebben”, zei hij.
De rol van de agent kwam aan het licht tijdens het onderzoek naar de drie ontploffingen in Nieuwegein, waaronder bij een woning op een galerij aan het Nijpelsplantsoen. Hierbij sneuvelde de voordeur en en een ruit. Bij de vriendin van de gezochte man was twee weken eerder een envelop bezorgd met onder andere zijn politiefoto en informatie over auto’s die hij gebruikte. De man werd dringend gevraagd om contact op te nemen maar hij sloeg op de vlucht naar Curaçao.
Verdachte Michel W. verklaarde donderdag tijdens de rechtszaak voor het eerst dat hij de informatie over de man heeft gezocht vanwege onderzoek naar een ruzie in de horeca in Tilburg. Hoe het kan dat juist de informatie die hij uit het politiesysteem haalde op straat belandde, kon hij niet verklaren.
Zijn advocaat Milo Prins benadrukte dat er geen bewijs is dat de opgevraagde informatie via de agent in verkeerde handen is gevallen. De rechtbank in Breda doet op 8 november uitspraak.
Bron: RTV Utrecht