Minder zwerfafval is beter voor mens en dier! De leerlingen van daltonschool UniQ aan de Deldenseschans in de wijk Fokkesteeg zijn zich daar goed van bewust. De afgelopen week hadden zij op school een themadag over plastic soep en recycling van ‘Let’s Do It Kids’. Tijdens een leuke en leerzame activiteiten werden de leerlingen zich meer bewust van (zwerf)afval. Want zwerfafval op de stoep wordt uiteindelijk plastic soep. Met vreselijke gevolgen voor (huis)dieren in hun eigen omgeving tot aan dieren in de Noordzee.
Van zwerfafval naar plastic soep
Op 9 november vertelden ‘storytellers’ van Let’s Do It Kids alles over zwerfafval en recycling. Tijdens de gastlessen werd uitgelegd hoe zwerfafval op straat uiteindelijk plastic soep wordt. In de sloot en in zee. Directeur Diana de Kruif licht enthousiast toe: “Op UniQ staat duurzaamheid, en dus zorgen voor je omgeving, hoog in het vaandel. En zorgen voor je omgeving begint bij het schoon houden ervan. Daarom paste het project van Let´s Do It Kids heel goed bij waar wij voor staan. Erg leuk ook, dat het voor de hele school was, want je kunt niet jong genoeg beginnen met kinderen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid voor hun omgeving.”
Vooral veel verpakkingsmateriaal gevonden
Als onderdeel van het project gingen leerlingen de wijk in om afval op te ruimen. In de tientallen afvalzakken met zwerfafval zaten vooral veel frisdrankflesjes, energydrankblikjes, drinkpakjes, bierflesjes, chipszakken en plastic bekers. De kinderen waren zichtbaar opgetogen met zo’n ‘grote buit’. Doordat ze er ook thuis over vertellen bereikt Let’s Do It Kids niet alleen de schoolgaande kinderen, maar ook broertjes, zusjes en (groot)ouders.
Let’s Do It Kids Ambassadeurs
Het non-profit schoolprogramma Let’s Do It Kids wil vooral inspireren zodat kinderen ook hun leeftijdsgenoten inspireren om bij te dragen aan een betere en schonere wereld! Virgil Bawits: “Dat leerlingen zich willen inzetten voor een schone wijk maakt het extra bijzonder. Een schone toekomst begint tenslotte bij betrokken jongeren.” In het afgelopen schooljaar inspireerden onze storytellers bijna 10.000 schoolkinderen en gingen leerlingen enthousiast met een grijper en/of afvalzak hun wijk in. Komend schooljaar komen daar nog duizenden bij, zo verwacht hij.
Beter is het om iedereen ervan bewust te maken afval niet op straat en in de natuur te gooien. Ik denk dat bedoeld wordt plastic “soep”.