Wat herdenken we op 4 en 5 mei? En hoe voelt het om jong te zijn in oorlogstijd? Leerlingen van groep 7 en 8 in Nieuwegein ervaren dit in het educatieve project Dit Herdenken Wij. Aan de hand van verhalen, museumobjecten en kunst verkennen zij het thema herdenken en vrijheid.
Het project, georganiseerd door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht, is dit jaar extra bijzonder vanwege de herdenking van 80 jaar vrijheid in Nederland. In Museum Warsenhoeck bezoeken de leerlingen de tentoonstelling ‘Jong in de oorlog’, waar zij kennismaken met de ervaringen van leeftijdsgenoten uit de Tweede Wereldoorlog. De combinatie van historische objecten en persoonlijke verhalen maakt diepe indruk.
Daarnaast ontmoeten de leerlingen veteraan Hermy Heymann, die in de klas vertelt over zijn ervaringen. In de V-Lab Express, een interactieve tentoonstelling over vrede, vrijheid en burgerschap van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein, worden ze uitgedaagd na te denken over de betekenis van vrijheid.
Kunst als uiting
De leerlingen verwerken hun inzichten op creatieve wijze. Geïnspireerd door het werk van kunstenaar Armando ontdekken ze hoe kunst kan helpen bij het uiten van gevoelens die moeilijk onder woorden te brengen zijn. Ter afsluiting van het project ontwerpen ze hun eigen herdenkingsmonument.
Een ervaring die bijblijft
De eerste schoolklassen zijn al op bezoek geweest. Waar ze aan het begin van het bezoek nog aangaven zich niet voor te kunnen stellen hoe het leven tijdens de oorlog was, is dit na afloop sterk veranderd. “Als ik tijdens een oorlog zou leven, zou ik heel erg de vrede missen”, aldus een leerling uit groep 7.
Met Dit Herdenken Wij ervaren de leerlingen dat herdenken niet alleen gaat over het verleden, maar ook over de wereld van vandaag en morgen.
Cultuurprogramma
Kunst Centraal ontwikkelt voor het primair onderwijs programma’s voor leerlingen. Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dicht bij de school, de leerlingen en de lokale gemeenschap. ‘Dit Herdenken wij’ is een van de projecten uit het Cultuurprogramma.
Over Kunst Centraal
Kunst Centraal zorgt als partnerinstelling van de provincie Utrecht voor goed cultuuronderwijs op alle scholen in de provincie Utrecht. Dit doet zij met programma’s voor leerlingen en advisering en deskundigheidsbevordering voor leerkrachten en docenten. Ook informeert en adviseert Kunst Centraal beleidsambtenaren bij gemeenten. Zo versterkt zij de creatieve kracht in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en gespecialiseerd onderwijs.