Op woensdag 29 januari jl. vond in het Atrium van het Stadshuis van de gemeente Nieuwegein de Holocaust Memorial bijeenkomst plaats, dit in het kader van 75 jaar bevrijding. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag.
Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 was het precies 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, was op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde: ‘Levenslicht.’
Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen -gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- éénmalig gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Hierna zijn de stenen verdeeld over de 171 deelnemende gemeenten, die het vanaf 22 januari tonen in hun gemeente. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.
De bijeenkomst van woensdagmiddag in Nieuwegein was in eerste instantie gericht op jongeren omdat zij de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog moeten voortzetten. Leerlingen van het Cals College, Oosterlicht en het Anna van Rijn hadden ieder twee leerlingen afgevaardigd om een gedicht te laten voordragen.
Stilstaan bij Holocaustslachtoffers
Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Delen van het tijdelijk lichtmonument zijn de afgelopen dagen onthuld in 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden, ook in Nieuwegein. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.
‘In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven’ aldus de kunstenaar Daan Roosegaarde.