Op vrijdag 10 maart jl. hebben de leerlingen van de basisschool Het Vogelnest de omgeving van de school afvalvrij gemaakt. Dit deden zij in het kader van NL Doet samen met de vrijwillige MaS studenten van het Oosterlicht College in Nieuwegein.
In de ochtend kregen de leerlingen een gastles van ‘Let’s do it Kids’ over ‘Van afval naar grondstof.’ Dit werd gedaan door journaliste Fiona van Doorn, zij woonde vroeger in Nieuwegein en verloor haar hart aan de Noordzee toen zij enkele tientallen Orca’s tegen kwam rondom de Shetland Eilanden. Sindsdien geeft Fiona, samen met haar man, voorlichting op scholen over ‘plastic soup’. Vrijdag was zij op Het Vogelnest in Nieuwegein, de school waar zij zelf op zat toen zij nog in Nieuwegein woonde.
“We geloofden onze oren niet en vroegen een visser of we mee mochten om het met eigen ogen te zien”, zegt Fiona. “Wij wisten niet dat die bijzondere walvissen in de Noordzee voorkwamen. Een groot deel van Nederland weet dat ook niet. Daarom bedachten we een plan voor een stichting met lespakketten voor scholieren.” Inmiddels is het stel regelmatig op scholen te vinden om basisscholieren voor te lichten over het beschermen van de zee. “Dat begint al op het schoolplein”, zegt Fiona. “Als je het plein en de omgeving schoonhoudt, blijft uiteindelijk ook de zee schoner. Dat willen we de kinderen meegeven.”
Na de uitleg en een workshop over ‘plastic soup’ trokken de leerlingen naar buiten om het zwerfvuil rondom de school aan de Groenling op te ruimen en in zakken te verzamelen. Een leerling liet weten aan onze redactie: ‘Toch best wel veel plastic overal in de bosjes. Normaal sta je er niet zo bij stil. Ben best wel geschrokken dat we zoveel hebben verzameld rondom onze school.’
In de middag werd een start gemaakt met het creëren van een ‘Voedselbos’ en een ‘Pluktuin’ bij de ingang van de school in de wijk De Doorslag. Dit deden de leerlingen samen met Carin Laarman van Laarman Groen Adviesbureau en het IVN, Instituut voor natuureducatie & duurzaamheid (afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o.)
De leerlingen van de onderbouw kregen in de middag een workshop ‘Werken in de tuin.’ Gedurende de rest van het schooljaar zullen de leerlingen in toerbeurten verder gaan met de workshop tuinieren om het ‘voedselbos’ en de ‘Pluktuin’ goed te kunnen onderhouden.
Leerlingen aan de slag met de ‘Pluktuin’ bij de ingang van de school.