Afgelopen twee weken vond voor de derde keer de Way2go! Actieweek plaats op enkele basisscholen in Nieuwegein. Deze keer gingen drie scholen de uitdaging aan om lekker lopend of fietsend naar school te komen. Waarom? Het is leuker, gezonder, veiliger en duurzamer dan de auto. Het zorgt ook voor minder auto’s op straat en rond de scholen tijdens de ochtendspits. Want met 623 leerlingen en 1.246 ouders kan je best een verschil maken. De deelnemende scholen waren OBS De Veldrakker, RK Lucas Batau en de Prinsen Margrietschool (Noord).
Tijdens de Way2Go! Actieweek spelen de kinderen het Verkeersslangspel: ze verzamelen stickers door lopend of fietsend naar school te komen. Hoe meer stickers, hoe beter: daarmee kunnen de kinderen het verkeersslang-spandoek in school volplakken. Daarnaast richt de Actieweek zich op ouders. Zij krijgen mobiliteitsadvies en kunnen vervoersalternatieven uitproberen, zoals een e-bike. Zo worden zij verleid om, na het autovrij wegbrengen van hun kind, ook lopend of fietsend naar het werk te gaan. Lukt dit, dan zegt de ‘fietsburgemeester’: Way2Go!
Goedopweg werkt naast Way2go! ook met andere projecten aan de bereikbaarheid en verkeersveiligheid rond scholen. ‘Lekker Lopen Fijn Fietsen’ stimuleert jonge ouders om naar de basisschool te lopen of fietsen. Voor basisschoolleraren zelf is er ‘Juf op de e-bike’: een doorgeeffiets die als testfiets gebruikt kan worden, als alternatief voor de auto of brommer. Tot slot heeft Goedopweg voor de kersverse ouders het boekje ‘Kindje Onderweg’ ontwikkeld. Dit gratis boekje staat vol tips over leuke, gezonde en slimme mogelijkheden om op andere manieren dan met de auto door de stad te reizen. Meer informatie over deze projecten vind u op www.goedowpeg.nl.
Initiatief van Goedopweg
Way2Go! is een initiatief van Goedopweg waarin de provincie Utrecht, de gemeenten
Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein, Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de U15 (netwerk van werkgevers in de regio) samenwerken aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Midden-Nederland.
Leerlingen De Veldrakker met de Fietsburgemeester