Lange celstraffen voor Nieuwegeiners die op grote schaal in hasj en wiet handelden

Twee Nieuwegeiners die worden verdacht van de handel in grote partijen cannabis zijn door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. De rechtbank vindt bewezen dat de dertigers A. en H. zich als tussenhandelaren bezighielden met de import en export van hennep en hasj. Zij smokkelden heel regelmatig grote hoeveelheden cannabis naar Duitsland, maar handelden ook in Nederland in softdrugs.

Naast de gevangenisstraf moeten de twee ook de winst terugbetalen die zij maakten met de drugshandel. Dat gaat om bedragen van ruim 1,5 ton.

Te lang op de plank
De twee werden drie jaar geleden aangehouden en de zaak heeft veel te lang op de plank gelegen. De rechtbank hield er in voordeel van de verdachten rekening mee dat redelijke termijn waarin hun zaak afgehandeld had moeten worden is overschreden. Maar vanwege de ernst en grootschaligheid van de feiten worden toch lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd.

De zwaarste straf is voor H., bij wie bij zijn aanhouding een Uzi-pistoolmitrailleur en een handvuurwapen werden gevonden. Ook had hij stoffen die bestemd zijn voor de bewerking van cocaïne. De rechtbank veroordeelt hem tot twee jaar en negen maanden celstraf. Hij moet ruim 160.000 euro aan criminele winsten terugbetalen.

Medeverdachte A. is veroordeeld tot een jaar en tien maanden cel. Hij wordt vrijgesproken van het telen van hennep. De rechtbank houdt er in zijn zaak rekening mee dat hij een gedragsverandering heeft doorgemaakt en zijn leven heeft gebeterd. Hij moet ruim 150.000 euro terugbetalen.

Bittere pil
De straffen vallen veel lager uit dan de eisen van de officier van justitie, maar zullen ongetwijfeld een bittere pil zijn voor de verdachten. Na een half jaar voorarrest hebben ze hun proces ruim twee jaar in vrijheid mogen afwachten. Nu zullen ze lange tijd terug moeten naar de gevangenis.

Als de verdachten of het Openbaar Ministerie zich niet bij het vonnis van de rechtbank willen neerleggen, hebben ze twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen.

Met dank an onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Riks Ozinga

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk