Spaghetti op deze manier gemaakt en geserveerd smaakt lekker en ziet er weer eens anders uit. Het is een gezonde maaltijd omdat je er veel verse groentes in kunt verwerken. Een restje van het één of ander mag er natuurlijk ook door. En helemaal handig is dat je de schotel van te voren kunt maken zodat je hem alleen even snel in de oven hoeft te zetten. Te veel gemaakt? Het restant kun je invriezen voor een volgende keer.
Voor 4 tot 5 personen:
350 à 400 g spaghetti (liefst volkoren)
1 ui
1 teen knoflook
1 bakje vega-fijngehakt (à 175 g, bv. Quorn)
1 rode paprika
1 kleine courgette
1 zakje bonte rauwkost (à 200 g, bv. C1000)
2 stengels bleekselderij
1 blik tomatenblokjes (à 400 g)
2 theelepels bouillonpoeder (groente of tuinkruiden)
1 theelepel oregano, gedroogd
½ theelepel rozemarijn, gedroogd
zout en peper
olijfolie
Voor de bechamelsaus:
klontje margarine
1 el olijfolie
2 el bloem
¼ l melk
1 el kruidenroomkaas (bv. Crefée, Lidl)
zout en peper
¼ tot ½ zakje geraspte kaas, belegen
Extra: ruime, lage ovenschaal, magnetronbestendige schaal/litermaat.
Ruim water aan de kook brengen in een flinke pan en daarin de spaghetti beetgaar koken.
De gare spaghetti in een vergiet uit laten lekken en af laten koelen.
Ondertussen de ui en de knoflook pellen en fijn snipperen.
Paprika, courgette en bleekselderij wassen en in kleine blokjes of reepjes snijden.
In een hapjespan, ruime koekenpan of wok een flinke scheut olijfolie verhitten en ui, knoflook en vega-gehakt even aanbakken.
De andere groentes toevoegen, evenals de tomatenblokjes, bouillonpoeder en kruiden.
Alles goed door elkaar scheppen en met een deksel op de pan ca. 10 minuten op een lage pit laten smoren.
Eventueel een klein scheutje water toevoegen.
Verwarm de oven voor tot 200ºC.
Vet de ovenschaal in met een keukenpapiertje met olie.
Maak de bechamelsaus in de magnetron als volgt:
Verwarm de margarine en olijfolie 1 minuut op vol vermogen in de magnetronschaal/litermaat.
Voeg de bloem toe, roer goed door en verwarm ½ minuut op vol vermogen.
Roer de melk door het botermengsel en verwarm 1 minuut op vol vermogen.
Roer goed door, ook de aanzetsels losroeren.
Verwarm weer 1 ½ minuut op vol en roer weer door.
Dan nog ½ minuut op vol vermogen tot de saus goed gebonden is.
Roer de roomkaas door de saus en maak op smaak met zout en peper.
Bedek de bodem van de ovenschaal met een laagje groentemengsel.
Leg daar een laag spaghetti op.
Verdeel weer een laag groenten over de spaghetti, zodat die helemaal bedekt is.
Hierover de laatste spaghetti verdelen en goed afdekken met het laatste groentemengsel.
Schenk de bechamelsaus over deze laatste laag en strijk een beetje uit.
Bestrooi met de geraspte kaas en schuif de schaal op een rooster in het midden van de oven.
Laat in 15 à 20 minuten goudbruin worden.
Serveer de laagjes spaghetti met rauwkost of een frisse salade en met reepjes ciabattabrood, belegd met kaas en bestrooid met Bruchetta (Xenos), die de laatste 5 minuten in de oven zijn gegratineerd.
Drink er een glas frisse witte wijn of rosé of gewoon bronwater bij.
Tip
Nog een restje tomatensaus in de koelkast staan? Gewoon meeroeren door de tomaten-groentensaus.
In deze schotel kun je veel groentes verwerken, handig bij “lastige” groenten-eters.
Denk daarbij aan (restjes) broccoli of boontjes, of aan verse prei en champignons. Wel klein snijden.
Vragen, opmerkingen of suggesties? olgahansen@pen.nl