In de etalage van de Kunstuitleen in Nieuwegein is in december werk te zien van beeldend kunstenaar Gerard van den Berg. Gerard van den Berg woont en werkt sinds 1998 als kunstenaar te Utrecht. Zijn werk bestaat uit uiteenlopende figuratieve en schijnbaar toegankelijke objecten. Toch wijken ze vaak af van gangbare sculpturen. Door een merkwaardige onderwerpskeuze lijkt het beeld vaak niet een einddoel, maar steeds de vraag op te willen roepen naar wat wij nu eigenlijk waarnemen. Deze vraag staat dan ook centraal in zijn werk.
Door de technologiesering van de cultuur valt nauwelijks meer te bevatten wat we zien en ervaren, en door de impact van de massamedia moeten we ons wel als onderdeel van het moderne wereldbeeld begrijpen. Daardoor raken we vervreemd van de omgeving waarin ons persoonlijk bestaan zich afspeelt, en verliezen we onze ankers in de werkelijkheid, meent Van den Berg.
Daarom stelt hij in statische objecten, waarin hij alledaagse voorwerpen en onderwerpen geïsoleerd weergeeft, de kritische vraag naar wat wij feitelijk waarnemen. In de kunstuitleen zal Van den Berg een aantal van zijn landschappen tonen. Op het eerste gezicht lijken de objecten op speelse afgeleiden uit de wereld van modelspoortreinen. Maar voor van den Berg onthullen ze ondertussen ook de historische ingrepen van de moderne cultuur op het oorspronkelijke landschap.