"Holi", het Hindoestaanse Nieuwjaars- en lentefeest dat op 20 maart wordt gevierd, vond ik een leuke aanleiding om eens een typisch Indiaas recept te maken. Dhal, een stoofschotel op basis van linzen of erwten, is zo’n typisch Indiaas gerecht. De kruiden en specerijen geven het raffinement. Het mosterdzaad laat je voor gebruik, als een soort popcorn, eerst poffen in de pan. Voor 4 personen:
boter of margarine
1 grote ui
2 tenen knoflook
1 blik linzen (à 800 g)*
2 theelepels mosterdzaad
1 rode paprika
2 eetlepels Ras el Hanout-kruiden (Turkse, Marokkaanse of Indiase winkel)
stukje verse gember of 1 theelepel gemberpoeder
2 tomaten
zout en versgemalen peper
verse koriander en/of peterselie Extra: braad- of hapjespan; zeef; koekenpannetje; fijne rasp Pel en snipper de ui en de knoflook.
Laat de linzen uitlekken in een zeef maar vang het vocht op.
Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de paprika in blokjes. Schil de verse gember ca. 2 cm.
Was de tomaten en snij ze in stukjes.
Was, droog en hak de kruiden.
Smelt een stukje boter in een hapjes- of braadpan en fruit de ui en de knoflook lichtbruin.
Voeg de linzen toe en verwarm op de kookpit op de hoogste stand.
Zet de pit op half en laat de linzen met een deksel op de pan zacht smoren.
Voeg wat van het linzenvocht toe als het gerecht te droog dreigt te worden.
Verhit ondertussen op hoog vuur een stukje boter in de koekenpan en bak het mosterdzaad tot het gaat ploffen.
Voeg dan meteen de paprika toe en bak ook de Ras el hanout-kruiden even mee.
Rasp ca. 1 ½ cm gember boven de linzen of voeg het gemberpoeder toe.
Roer het mosterzaad-paprikamengsel door de linzen.
Voeg de tomatenblokjes toe.
Roer alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Laat het gerecht niet te lang meer in de pan anders worden de linzen te papperig.
Schep de Dahl in een mooie schaal en bestrooi met de kruiden.
Serveer dit gerecht met rijst, chapati’s (een soort droge pannenkoekjes) of naanbrood.
Gebakken champignons (in plakjes en met wat kerrie en zout) smaken hier erg lekker bij. *In het oorspronkelijke recept worden gele spliterwten gebruikt i.p.v. linzen. Vegetarisch hoofdgerecht
Bron: Het beste van India-Valerie Ferguson (bewerkt recept) Tip
Dhal wordt, in diverse variaties, ook als soep gegeten. Daarvoor wordt ½ tot 1 liter vocht aan de ingrediënten toegevoegd. Het kan nodig zijn dan nog wat kruiden, specerijen en of bouillonpoeder aan het gerecht toe te voegen. Heerlijk met één van de typisch Indiase broodsoorten zoals Naanbrood (plat, gerezen bood), Pratha (luchtig, ongerezen brood), Puri (gefrituurd ongerezen volkorenbrood) of Besani Roti (ongerezen brood van erwtenmeel). Weetje
De Indiase keuken kenmerkt zich door het gebruik van (verse) kruiden en specerijen die door de verschillende kooktechnieken steeds weer op een andere manier smaken. Door het samenspel van religie en een vierduizend jaar oude cultuur ontstond een onovertroffen raffinement op kookgebied. Door de strikt vegetarische levenswijze van Boeddhisten zijn in de Indiase keuken heel wat uitstekende vegetarisch gerechten te vinden. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton.
Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.