Kroongetuige Nabil B. getuigt in zaak tegen Nieuwegeinse drugsbende

Kroongetuige Nabil B. wordt binnenkort gehoord over de moord op de Utrechtse crimineel Wout Sabee in 2016. Dat gaat begin volgend jaar gebeuren, maar niet tijdens een openbare zitting bij de rechtbank. Dat werd vanochtend duidelijk tijdens de rechtszaak tegen een Nieuwegeinse drugsbende.

Het proces tegen zeven mannen die worden verdacht van jarenlange drugshandel en drugssmokkel naar Groot-Brittannië, is verplaatst van de rechtbank in Utrecht naar de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol. Daar was vandaag een tussenzitting over de zaak. Vier van de verdachten komen uit Nieuwegein. Volgens het OM is er een duidelijke link met de internationaal gezochte crimineel Ridouan Taghi uit Vianen.

Reden is de verdenking dat de vermeende leider van de drugsbende, Nieuwegeiner Marcel D., betrokken was bij de moord en een eerdere moordpoging op crimineel Wout Sabee in De Meern. Volgens kroongetuige Nabil B. kwam de opdracht daarvoor van Taghi. Die zou Sabee, die betrokken was bij drugstransporten, verantwoordelijk hebben gehouden voor diefstal van 200 kilo drugs.

Kroongetuige Nabil B. zou dat hebben gehoord van Taghi’s rechterhand Saïd Razzouki. De verklaring van de kroongetuige is aan het dossier toegevoegd. De advocaten van de verdachten van de Nieuwegeinse drugsbende kunnen hem daarover begin volgend jaar als getuige ondervragen.

ONTSLEUTELDE PGP-GESPREKKEN
Het OM gaf in de rechtbank vandaag een inkijkje in ontsleutelde PGP-berichten die de betrokkenheid van Marcel D. bij de aanslagen op Sabee zouden aantonen. Zo zou hij, onder zijn bijnaam Napoleon, contact hebben gehad met een beoogde schutter. Voor de moord werd gepleegd, werd de vermeende schutter echter aangehouden voor een andere zaak. In zijn telefoon zou informatie over Sabee zijn gevonden.

Een ander PGP-gesprek gaat over zogenoemde trackers waarmee auto’s van mogelijke doelwitten gevolgd kunnen worden. Een contact zou D. gewaarschuwd hebben dat een partij van deze zenders bekend was bij de politie. D. zou hebben geantwoord dat hij zelf ook een tracker uit die partij op een auto had geplaatst en dat hij die weg zal halen. Het is geen toeval dat diezelfde avond iemand een tracker heeft verwijderd van de auto van Sabee, zegt het OM.

NAPOLEON BLIJFT VASTZITTEN
Volgens de advocaat van Marcel D. heeft het OM geen hard bewijs tegen zijn cliënt voor betrokkenheid bij de moord op Sabee. Het verhaal van het OM zou bestaan uit aannames en doorredeneringen, terwijl de moordopdracht ook uit een andere hoek kan zijn gekomen. Het zou bekend zijn dat Sabee meer schuldeisers in het milieu had, omdat hij zijn verplichtingen niet nakwam.

De advocaat vroeg de rechtbank om D. zijn proces in vrijheid af te laten wachten. Maar die oordeelde dat de verdenkingen daarvoor te ernstig zijn. De advocaat vindt ook dat het OM meer informatie uit oude politie-onderzoeken naar Wout Sabee boven water moet krijgen, maar volgens de officier van justitie zijn alle beschikbare inlichtingen al aan het dossier toegevoegd. De rechtbank is het daarmee eens.

ZAAK GAAT NOG LANG DUREN
Volgens het OM is het einddossier in deze zaak nu klaar, maar dat betekent niet dat hij snel inhoudelijk kan worden behandeld. Er moeten nog meerdere getuigen worden gehoord en bij het NFI liggen nog meerdere telefoons van verdachten, die tot nu toe niet gekraakt konden worden. Mogelijk lukt dat binnenkort wel en levert dat nieuwe informatie op.

De volgende zitting in de zaak is daarom weer pro forma, op 30 januari in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk