Krijgt Nieuwegein regiofunctie voor soft drugs?

Na Houten en IJsselstein wil nu ook Vianen af van zijn enige coffeeshop. Coffeeshop De Jonkheer, heeft een vergunning tot 2004, maar de gemeente Vianen wil de vergunning niet verlengen en wil daarmee overgaan tot een nulbeleid.

Volgens Vianen is bij De Jonkheer met regelmaat sprake van overlast. Ook trekt de coffeeshop rondhangende jongeren aan en dat zorgt onder buurtbewoners voor een gevoel van onveiligheid. De Vianense wethouder Van der Bruggen vindt dat softdrugsgebruikers maar naar Nieuwegein moeten. Nieuwegein heeft zijn voorkeur uitgesproken om de zogenaamde ‘nulbeleid’ te verlaten en wil een coffeeshop vestigen in de gemeente. Betekent dit dat Nieuwegein een regiofunctie gaat krijgen en daarmee de ellende in huis haalt?

Op 1 april 2003 nam het college welliswaar het besluit om de nuloptie voor het coffeeshopbeleid te handhaven, maar dit besluit is voorgelegd aan de raad, die vervolgens -alle argumenten gehoord hebbend- besloot om toch de mogelijkheid van de vestiging van een coffeeshop in Nieuwegein open te houden. Om te komen tot deze situatie moeten er nog op verschillende punten besluiten worden genomen. Deze besluiten worden op dit moment voorbereid. Het college van B&W wil hierop niet vooruitlopen en zal daarom verder geen uitspraken doen over dit onderwerp.

Risico

Een belangrijk risico van een nulstelsel is dat er illegale verkooppunten ontstaan, met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien. Zoals meer overlast vanuit woningen en van straathandel, mogelijke combinatie met de verkoop van harddrugs, verkoop aan minderjarigen en dergelijke. Een ander risico is de verplaatsing van cannabisverkoop naar aangrenzende gemeenten, zoals nu gaat plaatsvinden voor Nieuwegein.

Door middel van goede afspraken met aangrenzende gemeenten, of een gezamenlijk beleid, kan worden geprobeerd het ontstaan van illegale verkooppunten te voorkomen, maar die zijn vooralsnog niet gemaakt tussen Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Vianen.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren