Krijgt Nieuwegein dezelfde coalitie met huidige exitpoll?

De winst van de lokale partijen valt tegen. Dat blijkt uit de eerste exitpoll in Nieuwegein. Of dit geldt voor heel Nederland dat moeten we afwachten. In iedergeval kunnen we al zeggen dat GroenLinks in Nieuwegein zich gaat verdubbelen, als we de exitpoll mogen geloven. De foutmarge bij de exitpoll is 1 á 2 zetels. De voorlopige uitslag wordt rond middernacht verwacht.

Nu heeft GroenLinks 3 zetels in de gemeenteraad van Nieuwegein en dat worden er, met deze exitpoll 6! Hiermee wordt GroenLinks net zo groot als de VVD in Nieuwegein. De SP was in 2018 nog de tweede partij in Nieuwegein, maar deze partij deed dit jaar niet mee. Mogelijk heeft GroenLinks daarvan geprofiteerd.

De opkomst in Nieuwegein zou zijn blijven steken op 49,8%. Dat is iets meer dan in 2018. Toen was de opkomstpercentage 48,1%.

Alma Feenstra (links) met Ellie Eggengoor in het midden in gesprek met presentator van de NOS

Zoals het er nu naar uitziet heeft de VVD 2,3% minder stemmen gekregen wat neer komt op 6 zetels. Dat zou 1 zetel in de gemeenteraad minder zijn dan tijdens de verkiezingen in 2018.

We zijn benieuwd wat de VVD gaat doen. Den Haag wilde niet twee keer links in haar coalitie. Gaat Nieuwegein dat wel doen met de PvdA en GroenLinks? Dat is natuurlijk niet aan de VVD in Nieuwegein, immers, GroenLinks is de grote winnaar en zal het initiatief moeten nemen.

De Verenigde Senioren Partij (VSP) moet het doen met 1,7% minder stemmen. De partij heeft in het laatste jaar veel boegbeelden moeten verliezen. Zo overleed eerder oprichter Herman Troost en niet veel later Ton de Mol en Ann de Wolf. Of dit heeft geleid tot het lichte verlies valt niet te zeggen. De partij blijft steken op 3 zetels, net zoals in 2018.

De PvdA boekt winst in Nieuwegein. Waar zij in 2018 nog 10,1% van de stemmen kreeg, heeft zij nu 12,6% van de stemmen gekregen. Dat zijn 4 zetels. Dat is er 1 meer dan in 2018.

De D66 stijgt ook een beetje. In 2018 waren 8,8% van de kiezers goed voor 4 zetels. Nu met 10,7% van de stemmen zou het goed moeten zijn voor 4 zetels.

Het CDA. Die partij kreeg 0,3% meer stemmen. Zij blijven in Nieuwegein steken op 3 zetels in de gemeenteraad van Nieuwegein.

De ChristenUnie moet een zetel inleveren. Waar zij in 2018 nog 2 zetels in de gemeenteraad kreeg laat de exitpoll zien dat met een daling van 2,2% van de stemmen slechts 1 zetel weg te geven valt aan de partij. Of dit te maken heeft met het afscheid van boegbeeld Martin Monrooij zal blijken.

De lokale partij Lokale Vernieuwing mag 1 zetel winst zich toebedelen. In 2018 kreeg deze nieuwe club gelijk 2 zetels. Nu, met een winst van 2,3% zouden zij uitkomen op 3 zetels. De wethouder van deze partij, John van Engelen, heeft zich de laatste 4 jaar goed staande gehouden binnen de elite.

Dan ieders Belang. Deze partij moest het grootste verlies incasseren. Deze lokale partij kreeg 2,6% minder stemmen tijdens de verkiezingen vandaag. Dat betekend dat zij terug komt met 1 zetel in de gemeenteraad.

De partij van Bakthali, de luis in de pels van de elite, kreeg ook minder stemmen, maar zal in haar eentje de strijd moeten blijven voeren tegen haar windmolens. Zij blijft met haar Stadspartij NUwegein Nieuwegein met 1 zetel in de gemeenteraad van Nieuwegein.

Dan De Unie. Een nieuwe partij waar we niets over hebben gevonden én gelezen, behalve dan dat ze voor een coffeeshop in Nieuwegein zijn, krijgt opvallend veel stemmen. Namelijk 3,4%. Dat is meer dan Stadspartij NUwegein en de lokale partij ieders Belang. Deze partij zou dan binnen komen met 1 zetel. In een verklaring laat de fractievoorzitter Aiofe Derriks weten meer voor de jeugd te willen doen.

JezusLeeft! Leeft niet meer. Zij kregen onvoldoende stemmen om deel te nemen aan de gemeenteraad van Nieuwegein.

Dit alles onder voorbehoud want het gaat hier om een exitpoll. Later meer.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren