Wie het aanbod aan koopwoningen in Nederland bekijkt, zakt de moed vaak in de schoenen. Het aanbod blijft nog altijd sterk achter bij de vraag. Ook het nieuwe kabinet dat in de zomer van 2024 hoopt aan te treden wil de norm van 100.000 nieuwe woningen per jaar handhaven. Maar of dat gaat lukken is maar zeer de vraag. Stikstofregels en hoge kosten zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen bijna niet te betalen zijn voor veel mensen. Dat leidt er weer toe dat bouwprojecten worden uitgesteld of zelfs geschrapt. Als er te weinig woningen zijn verkocht dan zien veel projectontwikkelaars af van de bouw omdat het project niet meer aantrekkelijk is door een te laag rendement.
Een huis kopen is voor starters bijna onmogelijk
Vooral starters op de woningmarkt hebben het vaak erg lastig. Een huis kopen zonder op de vraagprijs te overbieden is bijna niet mogelijk. Vaak wordt een starter probleemloos uitgeschakeld door een koper die al een huis heeft wat ook met een forse winst verkocht kan worden. Daarom wil de overheid dat er speciaal huizen voor jonge starters worden gebouwd. Deze woningen zijn dus alleen beschikbaar voor een specifieke doelgroep. Gemeenten kunnen dit soort voorwaarden stellen als ze een projectontwikkelaar toestemming geven om te gaan bouwen. Nu ook een stevig zetje in de rug door de ouders niet meer mogelijk is, moet het volledige bedrag zelf worden opgehoest. Het enige lichtpuntje is dat starters in aanmerking kunnen komen voor vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Dit scheelt 2% op de aankoopprijs. Daar komt dan wel weer bij dat de ‘kosten koper’ voor een bestaande woning niet mogen worden mee gefinancierd. Er moet dus hoe dan ook eerst gespaard worden.
Schakel een aankoopmakelaar in
Als je een huis koopt is het zeker aan te raden om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Met een makelaar in Gouda die jouw belangen als koper behartigt, is de kans groot dat je een huis koopt voor een eerlijke prijs. De aankoopmakelaar zal je altijd adviseren tot hoever je kunt gaan met bieden. Veel meer overbieden dan de feitelijke waarde van het huis geeft immers een groot risico. Wil je de woning na een aantal jaren weer verkopen is de kans groter dat je niet de prijs krijgt die je ervoor wilt hebben. De woningmarkt kan over tien jaar heel anders in elkaar zitten dan op dit moment.
Zoek met een ruime blik
Natuurlijk hoef je niet alles te accepteren. Een huis kopen is nog altijd iets heel anders dan een paar schoenen. Maar het kan zeker de moeite waard zijn om wat verder te zoeken dan alleen de plaats waar je graag wilt wonen. Soms zijn woningen in een naburige gemeente een stuk goedkoper en dus veel beter bereikbaar voor je inkomen. In een grotere stad moet je genoegen nemen met een kleinere woning met een kleine tuin of een appartement met maar één slaapkamer, terwijl je elders een royaler huis of een groter appartement koopt voor dezelfde prijs of zelfs minder.