Vanaf 14 april t/m 18 augustus aanstaande is in Museum Warsenhoeck de tentoonstelling ‘Koninklijk Nieuwegein.’ Aan de hand van foto’s, voorwerpen, boeken, enzovoorts, is de relatie verduidelijkt van de Oranjes met Nieuwegein. Het begint met het huwelijk van gravin Isabelle Charlotte Amalia van Nassau La Lecq met jonkheer Willem Pieter de Geer, heer van Oudegein in 1782. Daarna volgen vier generaties Oranjes die Nieuwegein bezochten. De opening van het Merwedekanaal en de ingebruikname van de Koninginnensluis in 1892 waren hoogtepunten.
De Oranjes gaven niet alleen grote waterwerken hun naam (Beatrix), maar ook de Prins Hendrikschool voor Schipperskinderen en andere scholen. Zij waren daadwerkelijk aanwezig bij het openen en bezoeken van scholen, het ziekenhuis, verzorgingshuis Vreeswijk (thans Woonzorgcentrum Vreeswijk), Het FOM-instituut op Rijnhuizen, het Mercury Hotel (thans Hotel Mercure), het SKF Onderzoeks instituut en zo meer. Wat herinnert nog aan deze gebeurtenissen ?
In het museum zijn borstbeelden te zien van de vier koninginnen, maar ook de aktetas van koningin Wilhelmina en verschillende andere replica’s en miniaturen. Bijzonder is het gastenboek waarin prins Bernard heeft getekend tijdens de opening van de SKF. Welke bedrijven en (sport)bonden in Nieuwegein dragen het predikaat ‘Koninklijk’? Hiervan is ook informatie te zien. Op de Hilde is een tentoonstelling ingericht met als titel: ‘Van Wilhelmina tot Maxima.’ Het betreft originele ansichtkaarten van straten en sluizen welke zijn vernoemd naar leden van het koninklijk huis. Verder foto’s van bezoeken van de koninklijke familie aan Jutphaas, Vreeswijk en Nieuwegein. Ook de kunst op de Hooizolder staat in het teken van de Oranjes. Museum Warsenhoeck is gevestigd in het Natuurkwartier. Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur.