Koninginnensluis op Open Monumentendag

Zaterdag 12 september stelt Rijkswaterstaat de Koninginnensluis in Vreeswijk open voor publiek tijdens Open Monumentendag. Tussen 10.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden deelnemen aan rondleidingen.

De rondleidingen starten bij de Wilhelminabrug aan de kant van de Handelskade. Tijdens de rondleiding geeft Rijkswaterstaat uitleg over de werking van het sluiscomplex. Ook wordt stilgestaan bij de monumentale waarde van de sluis, hoe hiermee omgegaan is tijdens de recente grote renovatie en de renovatie zelf. Onder begeleiding van een gids lopen kleine groepen over het sluiscomplex. Vooraf inschrijven voor de rondleiding is niet nodig, waardoor er wel kans is op enige wachttijd. Kinderen zijn uiteraard van harte welkom onder begeleiding van een volwassene.

De Koninginnensluis is een Rijksmonument, gebouwd tussen 1882 en 1886 en onderdeel van het Merwedekanaal. In 1892 werd het officieel geopend door de koninginnen Emma en Wilhelmina. Mede door de enorme groei van het scheepvaartverkeer en de grootte van de schepen zijn in 2015 de sluis, de Emmabrug en de Wilhelminabrug grondig gerenoveerd. De renovatie is bouwtechnisch historisch verantwoord gebeurd met gebruikmaking van ambachtelijke werkwijzen. Voorbeelden hiervan zijn de productie van de nieuwe dekzerken en de houten sluisdeuren. Het openstellen van dit sluiscomplex sluit daardoor goed aan bij het landelijke thema van dit jaar: ‘Kunst en Ambacht’.

Er is 12 september nog meer te doen in Vreeswijk, Nieuwegein. De Vreeswijkse jaarmarkt vindt plaats aansluitend aan het sluizencomplex en er is een sluizenwandeltocht over diverse afstanden. De activiteiten zijn prima te combineren. Kijk op de site van de Activiteitengroep Vreeswijk voor meer informatie over de sluizenwandeltocht.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren