Koken met PEN: ‘Zuurkoolstamppot met geel nagelkruidwortel’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’

Geel NagelkruidGeel Nagelkruid

Geel nagelkruid is een plant die vaak in bosranden voorkomt en die je ook in zachte winters nog goed kunt vinden. Maar zolang je niet weet hoe lekker kruidig de worteltjes zijn, valt de plant je wellicht niet op. Maar heb je eenmaal de kruidige smaak te pakken, dan weet je hem zeker te waarderen. Bijzonder hoe sterk de smaak doet denken aan kruidnagel. Maar dan van Nederlandse bodem!

Ingrediënten:
1 bosje wortels van één of twee geel nagelkruidplantjes
1 eetlepel jeneverbessen
1 eetlepel kerrie
1 kg aardappels en pastinaak in gelijke delen
½ pak zuurkool
scheut kokosmelk of haverroom
peper en zout

Bereiding:
Verwijder het blad van het geel nagelkruid, maak de wortels goed schoon en snijd het fijn
Kook de (zoete)aardappels/ pastinaken gaar, giet ze af, maar bewaar een beetje van het kookwater
Prak de aardappels/ pastinaken tot een puree en meng er de zuurkool, kokosmelk of haverroom, de wortels van het geel nagelkruid, jeneverbessen, kerrie en peper en zout doorheen
Voeg eventueel een beetje van het kookwater toe, tot het een stevige puree is
Breng verder op smaak en serveer met een vogelmuursalade

Kijk voor meer informatie over eetbare wilde planten en opleidingen en cursussen op de website  van In Het Wilde Weg.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren