Chefkok Marianne van Leeuwenstijn had onlangs een heerlijk diner bereid, waaronder hert met een zuurkoolbitterbal. Onze kok voor de rubriek ‘Koken met PEN’ ging gelijk aan de slag en maakte er een variant op: de winterpeen pompoenbitterbal. Nodig voor twee personen:
Olie
1 flespompoen geschild en in stukjes
600 gram geschilde aardappelen
1 cassave geschild en in stukjes
3 middelgrote winterpenen in stukjes
200 gram bacon in blokjes
1 eetlepel kerrie
1 theelepel chili
2 cm gember zonder schil
2 grote uien gesneden
3 teentjes knoflook
Peper en zout naar smaak
150 ml crème fraiche
De aardappelen, cassave, gember, knoflook, uien winterpenen in een grote pan met zout aan de kook brengen, ongeveer 15 minuten zodat het zacht genoeg is voor een stamppot.
Ondertussen in een ovenschaal de pompoen husselen met weinig olie, daarbij 1 eetlepel paprikapoeder en kerrie, in voorverwarmde oven op 200 graden half uurtje grillen.
De ingrediënten voor de stamppot stampen en op smaak brengen met wat peper en zout.
De bacon, crème fraiche en pompoen erdoor scheppen. Dan alles laten afkoelen.
Paneermeel maken van beschuit en maanzaad.
Balletjes draaien ter grootte van een flinke bitterbal, geklutst ei halen en paneren.
Frituren op 180 graden, ongeveer 5 minuten. En smullen maar!
NB dit was genoeg om dag 1 voor 2 personen een stamppot gerecht te eten en dan het restant gebruiken voor de bitterballen de volgende dag. Lekker met kabeljauwfilet!
Eet smakelijk!