Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Al enige tijd geven Leah en Tim ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: ‘Geroosterde wilde wortels en groenten.’
Wildplukken kan gemakkelijk het hele jaar rond. Ook de herfst en winter bieden een keur aan wilde planten. Kleine veldkers, winterpostelein en dovenetel zijn slechts een paar voorbeelden van nog volop te vinden planten. Je kunt er een heerlijke salade mee maken, bijvoorbeeld voor bij dit recept van geroosterde wilde wortels en groenten. Want dat hoort ook bij de herfst en wintertijd: wilde wortels opgraven. Als je geen wilde pastinaak in de buurt hebt, vind je ze wel bij de biologische winkel.
Geroosterde wilde wortels en groenten
Ingrediënten:
1 wilde peenwortel of 1 teunisbloemwortel
1 wilde pastinaakwortel
1 paardenbloemwortel
2 rode bieten
2 zoete aardappels
2 rode uien
bolletje knoflook
scheut olijfolie
1 eetlepel rozemarijn
1 eetlepel tijm
peper en zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Pel de ui en snijd het in ongeveer 6 parten
- Snijd alle groenten in grove stukken. Laat de bol knoflook heel
- Doe alle ingrediënten in een ovenschaal, giet er een beetje olie over en strooi de kruiden er over
- Zet de schaal in de oven en rooster ongeveer 40 minuten, tot er een knapperig randje aan zit.
- Schep tussendoor een paar keer om, zodat de groenten aan alle kanten goed bruin worden.
- De knoflooktenen pel je pas op je bord. Ze zijn dan zacht geworden
- In de Dutch oven (gietijzeren kampvuurpan) bereiden kan ook
- Zorg dan voor mooie kooltjes en leg die uiteindelijk boven en onder de pan
- En let goed op of het niet te hard gaat
Wildepeen