Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’
Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand gaan we een filodeegrol met oesterzwam en wilde kruiden maken.
De herfst is begonnen, tijd voor paddenstoelen op je bord. Combineer ze met één van de vele wildplukkruiden die je nu volop kunt vinden en je maakt een super lekkere filodeegrol.
Ga op zoek naar witte dovenetel, kleine veldkers, het jonge bladrozet van de look-zonder-look en vogelmuur en gebruik ze als smaakmaker voor deze lekkere filodeegrol.
Wil je een sneller recept? Maak dan alleen de vulling voor de filodeegrol maar stop het niet in filodeeg. Serveer het bij pasta, zoete aardappel of gierst. Ook lekker!
Ingrediënten
1 pakje filodeeg (ontdooit)
1 vergiet vol winterspinazie en wildplukkruiden (kleine veldkers, look-zonder-look en witte dovenetel)
2 rode uien
2 teentjes knoflook
250 gr. oesterzwammen
6 zongedroogde tomaten
2 theelepels Provençaalse kruiden
olijfolie
peper en zout
Bereiding:
Haal het filodeeg ’s morgens al uit de vriezer, zodat het op tijd ontdooit is.
Pel en snipper de uien en knoflook. Snijd de wildpluk en zongedroogde tomaten in kleine stukjes en de oesterzwammen in plakjes.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui hierin.
Doe dan de oesterzwammen, Provençaalse kruiden en knoflook erbij en bak even goed door. Voeg dan de spinazie en de wildplukkruiden toe en laat deze even slinken. Meng de zongedroogde tomaten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Leg de ontdooide filodeegvellen op een snijplank. Bestrijk elk vel met een beetje olijfolie.
Leg steeds twee vellen om en om op elkaar. Spreid in de middenstrook het wildpluk- oesterzwammen mengsel uit.
Maak er een rol van door de randen en zijkanten naar elkaar toe te vouwen. Leg het op een ingevette bakplaat en bak ongeveer 30 minuten in de oven tot hij goudbruin ziet.
Wil je meer informatie over cursussen en jaaropleiding eetbare wilde planten kijk dan op www.inhetwildeweg.nl.