Koken met PEN: ‘Andijviestamppot met geel nagelkruidwortel’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf enige tijd geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week: ‘Andijviestamppot met geel nagelkruidwortel.’

Geel nagelkruid (Geum urbanum) is een plant die vaak in bosranden voorkomt en die je ook in zachte winters nog goed kunt vinden. Zolang je niet weet hoe lekker kruidig de worteltjes zijn, valt de plant je wellicht niet op. Maar heb je eenmaal de kruidige smaak te pakken, dan weet je hem vast en zeker te waarderen. Het is verrassend hoe sterk de smaak doet denken aan kruidnagel. En dat van Nederlandse bodem!

Ingrediënten
1 bosje wortels van één of twee geel nagelkruidplantjes
1 eetlepel jeneverbessen
1 eetlepel kerrie
1 kg aardappels en pastinaak in gelijke delen
1 andijvie
scheut kokosmelk of haverroom
peper en zout

Bereiding:
– Verwijder het blad van het geel nagelkruid, maak de wortels goed schoon en snijd het fijn
– Snijd de andijvie in reepjes
– Kook de (zoete)aardappels/ pastinaken gaar, giet ze af, maar bewaar een beetje van het kookwater
– Prak de aardappels/ pastinaken tot een puree en meng er de andijvie, kokosmelk of haverroom, de wortels van het geel nagelkruid, jeneverbessen, kerrie en peper en zout doorheen
– Voeg eventueel een beetje van het kookwater toe, tot het een stevige puree is
– Warm nog even goed door en breng verder op smaak en serveer met een vogelmuursalade

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren