Koken met Pen: ‘Gesmoorde spruitjes met gekarameliseerde uien, spekjes en mosterd’

Spruitjes zijn zo lekker. Deze week maken we in de rubriek ‘Koken met Pen: ‘Gesmoorde spruitjes met gekarameliseerde uien, spekjes en mosterd’ een lievelingsgerecht van onze hoofdredacteur. Nodig voor 4 personen:

800 gram spruitjes
3 eetlepels olijfolie (geen extra vergine)
300 gram spekblokjes of zuurkoolspek
2 eetlepels grove mosterd (Dijon mosterd is erg lekker)
2 teentjes knoflook
4 grote uien
1 eetlepel bruine basterdsuiker
scheutje baslamico azijn
zwarte peper en zeezout naar smaak
Italiaanse kruidenmix naar smaak
nootmuskaat naar smaak
komijnzaadjes naar smaak

Spruitjes schoonmaken en 3 minuten koken en daarna afgieten.

In een pan lauwwarme olijfolie de grofgehakte knoflook en uien zacht smoren op een laag vuur en glazig bakken ,daarbij de azijn en de suiker en ongeveer 20 minuten zacht laten inkoken.

Daarbij de spruitjes en 4 minuten op iets hoger vuur meesmoren.

Op smaak brengen met zwarte peper, verse Italiaanse kruiden als salie, thijm, oregano (gewoon takjes verse kruiden erbij),weinig zout, komijnzaadjes en nootmuskaat 2 eetlepels grove mosterd en alles nog 3 minuten zacht op laten staan

In een andere pan spekjes uitbakken en apart houden

Spekjes op laatst bij de spruitenschotel, husselen en smullen!

Heerlijk met gebakken aardappelen.

Eet smakelijk! Eric Dekker.

Eén gedachte over “Koken met Pen: ‘Gesmoorde spruitjes met gekarameliseerde uien, spekjes en mosterd’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren