Klimaat neutrale, duurzame stad

De edelman Don Quichot van La Mancha vocht vroeger in de door Cervantes geschreven roman de vernuftige edelman tegen de windmolens in Spanje. Zijn reuzen worden overtroffen door de windturbines die straks langs de A27 ten hoogte van het bedrijventerrein Het Klooster komen te staan. Windturbines die afhankelijk van de wind en onderhoud energie gaan leveren.

Onbekend is hoeveel energie deze turbines gaan leveren. Zeker is dat het beslist niet voldoende is voor de klimaat neutrale, duurzame stad die Nieuwegein zichzelf in 2040 toewenst. In de context van ‘het past uitstekend bij de uitstraling van het duurzame bedrijvenpark Het Klooster’ zijn de nodige bedenkingen te plaatsen. Een uitstraling wil niet zeggen dat het een duurzaam park wordt. Ook het aantrekken van duurzame ondernemers is hiervoor geen garantie. Het ondernemersklimaat moet ook gunstig zijn. Heeft Nieuwegein zo’n gunstig ondernemersklimaat? Hoe lastig ook de problematiek van het huidig duurzaam ondernemen, in de komende tijd zijn er nieuwe ontwikkelingen die de huidige snel doen verouderen. Dat is het probleem met de voortschrijdende techniek en technisch inzicht. Hoe duurzaam zijn de toegepaste middellen van heden nog in 2040?

Het lijkt wel of de gemeente Nieuwegein het recht op klimaat neutraal zich als eerste binnen de stad zich toe wil eigenen. Waarom eigenlijk? In een windturbine/-molen traject zijn zoveel mogelijkheden om te participeren door particulieren en bedrijven. Op een enkel initiatief na is op internet weinig terug te vinden over participatie van particulieren of bedrijven met de gemeente in zo’n traject. Windturbines zijn namelijk op alle winderige plekken te plaatsen. Is men bang voor horizonvervuiling? De plaatsing langs de A27 doet deze gedachte teniet. Hoge gebouwen lenen zich uitstekend voor plaatsing. Niet ieder hoog gebouw hoeft van een groen dak te worden voorzien voor waterberging en/of afkoeling van de bovenste etages van een gebouw.

Overigens windturbines tussen het hoge groen. Is dit geen mooie duurzame gedachte? Het argument voor groene daken ‘het afvangen van de CO2’ zal in de loop der tijd afnemen. Nog schonere motoren, een lager verbruik per kilometer, aardgas of meer elektrisch gedreven voertuigen zijn hier debet aan. Technische gebouwinstallaties moeten op allerlei wijze aan de hoogste energiezuinige en roetafvangende eisen voldoen. CO2 uitstoot zal ontegenzeggelijk geleidelijk gaan afnemen. Het plaatsen van kleine windturbines of windmolentjes op platte daken, kan goed samengaan met het plaatsen van zonne(boiler)panelen en daardoor gezamenlijk veel energie opleveren. Dit kan direct ten goede komen van het gebouw zelf en bij veel overschot in accu’s worden opgeslagen of aan het energienet worden teruggegeven. De grootste financiële verdienste zit op het eerste gezicht in het minder afnemen van de elektriciteit.

Duurzaam afnemen van energie kan bij diverse leveranciers. Soms zijn ze zo goedkoop dat men wel moet doorvragen naar de wijze waarop de duurzame (groene) energie wordt opgewekt. Misschien tot verrassing van velen blijkt kernenergie dan de basis te zijn. Een ding is zeker. Kernenergie is duurzaam in opwekking, het afval daarentegen ook. De kernrampen in Tjernobiel en onlangs in Japan doordringen ons ook van andere problemen. Nee, dan lijken windturbines vele maken duurzamer. Op zich zou het de moeite waard zijn om eens na te gaan hoe deze turbines vervaardigd worden, uit welke (gerecyclede) producten ze zijn opgebouwd en hoe zij zelf gerecycled worden. Klimaat neutraal en duurzaam hebben mede in het kader van het beschermen van onze aarde vele aspecten.

Financieel gunstig lijkt klimaat neutraal en duurzaam ook te zijn. Voor alle onderzoeks- en ontwikkelingskosten, de gebouwen waar de energieleverancier in gevestigd is, het personeel dat graag haar salaris ontvangt, zijn bepaalde inkomsten noodzakelijk. Bij gebruik van minder energie zal de prijs per kWh moeten stijgen om deze inkomsten mogelijk te maken. Met andere woorden: het is de vraag of klimaat neutraal en duurzaam voor afnemers leidt tot lagere lasten. Daarvoor is ook in onze stad een stevige beleidsvisie nodig en een gecoördineerde commerciële aanpak voor haalbaarheid. Wie werpt zich hier voor op? Nieuwegein: U bent er zeker nog niet.

Dit bericht werd geplaatst in Niet gecategoriseerd door . Bookmark de permalink .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren