Ofwel “Kip van de mosterdmaker”. Een Frans recept, in de Nederlandse keuken aangepast met wat extra ingrediënten. En echt het allerlekkerst met een Franse scharrelkip. Voortijdig te bereiden en vlak voor het serveren in de oven te grillen. Voor 4 personen
1 scharrelkip van ca. 1300 gr (Loué scharrelkip, Albert Heijn)
margarine
olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
1 tomaat
1 appel, zachtzuur bv Elstar
1 bouillontablet, Bospaddestoelen (voor ½ ltr, Albert Heijn)
2 ½ dl kokend water
grove mosterd
paneermeel
1 eetlepel maïzena
scheutje azijn
versgemalen peper Extra: braadpan en platte ovenschaal waar de kip in zijn geheel in past, bakkwastje, zeef Pel ui en knoflook en snij in grove stukken.
Was de tomaat, verwijder het hartje en snij in grove stukken.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij ook in grove stukken.
Verhit een stuk margarine en een scheut olijfolie in de braadpan.
Leg de kip in zijn geheel in de pan en bak rondom een beetje aan.
Voeg ui, knoflook, tomaat en appel toe.
Schenk het kokende water erbij.
Verkruimel het bouillontablet boven de pan.
Schuif de kip een beetje door de ingrediënten.
Leg de deksel op de pan en laat het vocht aan de kook komen.
Draai de pit op de laagste stand en laat de kip in ca. 60 minuten gaar worden.
Tussentijds de kip af en toe voorzichtig door de andere ingrediënten schuiven.
Probeer het vel zo veel mogelijk heel te houden.
Als de kip gaar is (even met puntig mes of prikker controleren) de kookpit uitdraaien en de kip in de pan laten staan tot hij nodig is.
Laat je de kip langer dan 1 à 1 1/2 uur staan of is het erg warm in huis, dan moet hij, als hij is afgekoeld, in de koelkast bewaard worden i.v.m. bederf.De grill in de oven aanzetten op de laagste stand.
De platte ovenschaal invetten en de kip uit de pan in de schaal leggen.
Bestrijk de kip met een kwastje ruim met grove mosterd.
Bestrooi de kip met paneermeel.
Schep met een juslepel wat bouillon uit de pan en giet het op de bodem van de ovenschaal.
Schuif de schaal op een rooster op de onderste richel van de oven.
Laat de kip warm worden, het korstje bruin en knapperig, wel even in de gaten houden.
Ondertussen de rest van de bouillon en de groenten door een zeef drukken.
In een apart kommetje de maïzena met enkele lepels van het vocht losroeren.
In een steelpan (of de magnetron op vol vermogen) de rest van het vocht aan de kook brengen.
De aangemaakte maïzena erbij gieten, roeren en laten binden.
De kookpit lager zetten en de saus op smaak maken met versgemalen peper en een scheutje azijn.
De kip uit de oven halen en serveren met de saus, frites en een groente naar smaak. Hoofdgerecht, vlees Tip
Saus pittiger? Geen appel erbij, maar wat extra mosterd. Weetje
Mosterd wordt op verschillende manieren gemaakt, maar altijd uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Ook worden wel specerijen toegevoegd, zoals peper.
In Nederland wordt mosterd vooral gebruikt als smaakmaker, bijvoorbeeld bij een kroket of een stukje kaas, of als ingrediënt van mosterdsaus.
Zowel de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd. De Grieken vanaf de 4e eeuw voor Christus echter echter alleen als geneesmiddel. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.