Afgelopen woensdag 16 november vierden kinderen in heel het land Boomfeestdag. Ook in Nieuwegein ging deze dag niet onopgemerkt voorbij. Om 10.30 uur waren de kinderen van groep 5 van basisschool de Trompetvogel op het Natuurkwartier met een ‘Groen doet Nieuwegein Goed’ activiteit ‘Bloembolletjes voor bijen.’ Ook wethouder Guido Bamberg was aanwezig om de kinderen te helpen tijdens het officiële ‘bloembollenplantmoment.’
Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen van groep 5 en 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen en de natuur bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van o.a. bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen.
In het Natuurkwartier in Nieuwegein ontdekten de kinderen het verschil tussen bolletjes en knolletjes. Wethouder Guido Bamberg ging met de kids de eerste verwilderingsbolletjes (bostulpjes, narcisjes en krokusjes) planten waarna er iets lekkers was bij het kampvuur en een leuke verrassing voor thuis. Natuurlijk kregen de kinderen een uitnodiging om in het voorjaar naar de bloeiende bolletjes te komen kijken.
Over Nationale Viering Boomfeestdag
De Nationale Boomfeestdag wordt jaarlijks in de lente gevierd, voor het eerst in april 1957. In 2020 ging de dag niet door vanwege Corona. Vorig jaar en dit jaar is de dag om dezelfde reden verplaatst van maart naar november. Het najaar is overigens het meest geschikte seizoen om nieuwe bomen te planten, maar ook bloembollen. De grond is nog warm van de zomer en de jonge aanwas krijgt de tijd om te aarden, voordat deze gaat groeien in de lente.
Bloembollen die veel nectar geven, helpen bijen en vlinders om te overleven en zich voort te planten. Zowel honingbijen als solitaire bijen hebben het de laatste jaren hard te verduren, dat weten we intussen allemaal. Aangezien het de belangrijkste bestuivers zijn van planten, willen we toch nog even de nadruk leggen op het belang van deze kleine wezentjes voor onze samenleving. Ze zijn de schakel tussen natuur en landbouw en dus onmisbaar voor onze voedselproductie en het behoud van wilde planten. Er is geen leven op aarde denkbaar zonder insecten. Het is nu aan ons om ze te helpen beschermen.
Bovenstaand videoverslag werd gemaakt door onze videograaf Jos van Vogelpoel