Kerstcake

Dit is geen cake in de vorm van een tulband, maar gewoon een langwerpige cake. De versiering van glazuur en vruchtjes maakt de cake “het pronkstuk” van je kerstthee- of koffietafel. Nodig voor 1 cake:
150 g bloem
125 g boter
100 g suiker
2 eieren (Biologisch of Vrije Uitloop)
1 ½ theelepel bakpoeder
1 volle theelepel citroenrasp*
½ theelepel zout
125 g krenten en rozijnen
25 g gehakte oranjesnippers
25 g fijngesneden sukade
25 g fijngesneden bigareaux (gekonfijte kersen, rood, groen, geel)

Voor de garnering:
Ondoorschijnend wit glazuur**
van 150 g poedersuiker
½ eiwit
citroensap
Rode en groene bigareaux Extra: een cakevorm van 1 ½ liter inhoud; mixer; zeef; spatel; bakkwastje.

Beboter de cakevorm.
Was de krenten en rozijnen en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven naar 160ºC.
In een deegkom met de mixer de boter zacht roeren.
Voeg suiker, citroenschil en zout toe en klop de massa luchtig.
Voeg één voor één de eieren toe en klop telkens weer tot ze goed zijn opgenomen.
Voeg door de zeef de bloem en het bakpoeder toe en meng goed door het deeg.
Schep de krenten en rozijnen, oranjesnippers, sukade en de bigareaux door het deeg.
Schep het deeg in de vorm en strijk het glad met een spatel.
Zet de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 1 à 1 ½ uur.
Laat de cake afkoelen.
**Maak ondertussen glazuur door de poedersuiker in een kom te vermengen met het eiwit en wat (gezeefd) citroensap.
Het moet dik en glanzend worden.
Voeg enkele druppels citroensap of water toe als het te dik is en nog wat poedersuiker als het te dun is.
Bestrijk de afgekoelde cake aan boven- en zijkanten met een bakkwastje met het glazuur.
Garneer direct met de bigareaux, die eerst in tweeën zijn gesneden.
Laat het glazuur drogen. (Kerst)gebak
Tijd: ca. 2 uur (incl. oventijd)
Bron: “Wenken en recepten voor het gebruik van de Etna-gasoven” 1ste druk 1951, 10de druk 1965 Tip
*Gebruik i.p.v. kant en klare citroenrasp, heel ouderwets, de geraspte schil van 1 verse citroen. Je huis gaat er heerlijk van ruiken en bij ons thuis is deze geur, vermengd met de bakgeurtjes van kerstbrood en –kransjes, dé aankondiging van het Kerstfeest. Wel de citroen even schoonborstelen onder de hete kraan voor gebruik. Weetje
Het bovengenoemde receptenboekje is bij ons thuis altijd “het meubelstuk” onder de kookboekjes geweest. Het kwam in huis toen mijn moeder begin jaren zestig zich haar eerste echte gasfornuis met oven kon veroorloven. Sindsdien zijn er talloze appeltaarten, cake’s, koekjes, broden e.d. uit gemaakt. Tot mijn plezier mocht ik het boekje hebben toen ik “op mezelf” ging wonen en ook toen werd het intensief gebruikt. Inmiddels zit het bladzijde voor bladzijde in kleine plastic insteekmapjes in een ringband, omdat het anders volledig uit elkaar was gevallen. Enkele al bijna verpulverde pagina’s heb ik zelfs over moeten typen om deze veelgebruikte recepten nog te kunnen blijven lezen. De meest kapotte pagina? Die met het recept van appeltaart. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen? Klik op de e-mailbutton hiernaast. Voor meer recepten kijk je in het Archief (het steelpannetje).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!Reactie annuleren