Deze week is mijn zoon jarig en traditioneel mag bij ons de jarige kiezen wat we dan eten. Ik weet nu al dat het kaasfondue wordt, want daar is hij groot fan van. Maar dan wel op basis van melk en niet van wijn, zoals hij dat van jongs af aan het lekkerst vindt. Dit recept is bij ons al heel wat jaren in gebruikt en al vele malen gemaakt, we kunnen het gerust een succesrecept noemen. Voor 4 personen
2 teentjes knoflook, gepeld
stukje boter
2 eetlepels bloem
2 ½ dl melk
800 g (jong)belegen kaas, geraspt
versgemalen peper
evt. snufje nootmuskaat
evt. maïzena diverse soorten rauwkost, gesneden
3 verse stokbroden (wit en/of bruin), in plakjes Extra: ruime pan; caquelon (aardewerken schaal met handvat); pollepel met gat. Smelt op niet te hoog vuur de boter in de pan en roer de bloem erdoor.
Giet scheutje voor scheutje de melk erbij en roer voortdurend met een houten lepel met een gat erin, tot de melk is opgenomen door de bloem.
Pers één teentje knoflook er boven uit.
Voeg hand voor hand de geraspte kaas toe en blijf roeren.
Pas op dat het niet aanbrandt.
Als alle kaas op is en de fondue de goede dikte heeft, wat peper en eventueel wat nootmuskaat toevoegen.*
Het andere teentje knoflook halveren en met het snijvlak de binnenzijde van de caquelon inwrijven.
Schenk de fondue over in de caquelon.
De kaasfondue tijdens de maaltijd op een rechaud warm houden.
Serveren met plakjes knapperig stokbrood, die in stukjes gebroken aan lange fonduevorken in de kaas gedoopt worden.
Als bijgerechten kunnen diverse soorten rauwkost** geserveerd worden, die ook in de kaas gedipt kunnen worden, maar ook olijven, stukjes ananas en gesnipperde bieslook.
Zet ook een paar potjes kruidenboter op tafel.
Drink droge wijnen, bier, fris, spa en/of thee bij de fondue. *Fondue te dik? Er nog wat melk door roeren.
Fondue te dun? Wat maïzena aanmaken met scheutje melk en fondue
daar mee binden.
**Komkommer, ui, cherrytomaatjes, stukjes bloemkool, paprika,
bleekselderij etc. Vegetarisch hoofdgerecht
Tijd 10 tot 15 minuten (excl. kaas raspen en rauwkost snijden).
Bron: eigen recept Tips
>De kaas kan al ruim van te voren geraspt worden. Bewaar het afgedekt op een koele plaats tot gebruik.
> In principe kunnen voor fondue alle kaassoorten gebruikt worden, de populairste zijn Goudse, Leidse, Emmentaler, Gruyère en Comté. De soort bepaalt mede de smaak van de fondue.
>De rauwkost kan van te voren schoongemaakt en gesneden worden. Leg het op leuke schaaltjes, dek het af met bv. plasticfolie en zet tot gebruik koel weg.
>Bak het stokbrood, indien nodig, even op in de oven zodat het lekker knapperig wordt.
>Voor een extra romig fonduutje een scheut room door het eindresultaat roeren.
>Wist je trouwens dat je kaasfondue ook heel erg goed in de magnetron kunt maken? Weetje
De traditionele kaasfondue, uit Zwitserland, wordt niet in een pannetje, maar bij een gloeiend vuurtje gemaakt. Men laat het snijvlak van grote Gruyère- of Emmentaler kazen smelten en schraapt de gesmolten kaas met een mes af. Deze gesmolten kaas wordt met brood gegeten. Het Franse Fondue betekent gesmolten. Door de kaas met witte wijn te mengen is de kaasfondue zoals wij die kennen ontstaan. Kaasfondue wordt meestal gemaakt op basis van wijn, melk en bier. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Vragen en/of reacties ? Klik op de rode emailbutton. Eerdere recepten in het Archief , het pannetje hiernaast.