Kaasfondue met bier heeft een wat vollere, zachtere smaak dan kaasfondue op basis van witte wijn. De mosterd geeft een echt “het hoort bij kaas”-accent. Voor 4 personen
1 teentje knoflook
800 g geraspte jong belegen Goudse kaas
½ ltr pils
maïzena
2 theelepels (grove) mosterd
tabasco Snij het teentje knoflook doormidden en wrijf daarmee de binnenkant van de pan in.
Breng het bier in een pan met dikke bodem aan de kook.
Voeg hand voor hand de kaas toe onder voortdurend roeren.
Laat de kaas steeds helemaal smelten.
Indien de fondue te dun is of niet goed wil binden, ongeveer een eetlepel maïzena goed door een beetje bier roeren.
Het maïzenamengsel onder voortdurend roeren in een dun straaltje bij de fondue gieten.
Blijven roeren tot de fondue gebonden is en dan de pit uitzetten.
Op smaak brengen met de mosterd en wat druppeltjes tabasco.
Breng de fondue over in een voorverwarmde caquelon (aardewerken fondueschaal met steel) of laat het gewoon in de pan zitten.
Zet de pan of caquelon op tafel op een theelichtje of op een regelbare spiritusbrander.
De vlam mag niet te heet zijn.
Met kaasfonduevorken stukjes volkorenbrood, wit of bruin stokbrood in de kaas dopen.
Eet er verschillende soorten rauwkost zoals cherrytomaatjes, stukjes komkommer, paprika en ui bij.
Ook zilverui, augurk en een frisse salade smaken prima bij de fondue.
En wat drink je er bij? Nou, bier natuurlijk.
Maar rode wijn, bronwater of fris is ook lekker, en zelfs een kopje thee. Tip
Restje fondue over?
Bewaar het in de koelkast en gebruik het als basis voor een kaassaus over groente of giet een dun laagje over gebakken aardappelen of een pannenkoek, eventueel met wat paprikapoeder erover gestrooid.
Je aangekoekte fonduepan weer schoon krijgen?
Zet hem een nachtje weg met koud water met een eetlepel soda erdoor. Weetje
Oorspronkelijk komt de kaasfondue uit Zwitserland. Afhankelijk van de streek wordt er Gruyère kaas, in het Franstalige deel, of Emmentaler kaas, in het Duitse deel, voor gebruikt.
In Nederland wordt het meest Goudse kaas gebruikt voor de fondue.
Door te variëren met verschillende soorten kaas, bier en wijn kun je steeds anders smakende fondues krijgen. Dit recept printen? Klik op het icoon hieronder.
Reageren? Klik op de rode emailbutton.