Europa wordt er anno 1937 niet gezelliger op. Krijgszuchtige nationalisten hebben in Italië en buurland Duitsland reeds de macht en proberen die in Spanje via een Burgeroorlog te verkrijgen. De economische crisis, die de wereld in de jaren dertig in de greep houdt, vormt een vruchtbare voedingsbodem voor extremistische denkbeelden.
Overheidsinvesteringen in infrastructuurprojecten moeten de economie er weer bovenop helpen. Zo komt eind 1937 een rijksweg tussen Utrecht en Vianen gereed. “Automobilisten zullen dan de tollen te Jutphaas en Vreeswijk vermijden door vanaf de nieuwe brug rechtdoor te rijden”, voorspelt het Utrechts Nieuwsblad al tijdens de aanleg. De “nieuwe brug” is de in 1936 opgeleverde boogbrug over de Lek bij Vreeswijk. Ook aan waterwegen wordt gewerkt. Zo wordt ten oosten van Plettenburg het Lekkanaal gegraven, want het smallere Merwedekanaal kan de uitdijende scheepvaart niet meer aan. Ook de schippers zullen Jutphaas en Vreeswijk in de nabije toekomst links laten liggen.
JSV heeft begin 1937 wel andere zaken aan het hoofd, zoals het kampioenschap van de eerste klasse. Sinds 1933 maakt JSV deel uit van deze hoogste UPVB-klasse. Met vier verliespunten achterstand op koploper Soesterberg en nog negen speelronden voor de boeg zet JSV zondag 10 januari de achtervolging in. Dat gebeurt bij De Raven, waar het volgens het UN “mede dankzij den uitstekend spelende midvoor Vroman” een zwaarbevochten 3-2 overwinning boekt. Die levert anno 1937 overigens slechts twee punten op.
Een week later zet rechtsbinnen Zwezerijne (spelling UN) JSV in eigen huis tweemaal op voorsprong tegen Gooische Boys, maar het moet uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel (3-3). “Keeper Swezerijne heeft er” naar de mening van het UN de volgende wedstrijd tegen ESVAC “bijzonder goed kijk op”, waardoor de punten uit Soest kunnen worden meegenomen (0-2).
Vervolgens gaat Volharding in Jutphaas over de knie (7-1). “Center Vroman, Zwezerijne en Kerkhof waren het best op dreef en namen ook de doelpunten voor hun rekening.” Bij het Utrechtse DWSV wordt daarna niet alleen de winst (3-5), maar ook de koppositie gepakt. “Vroman blijkt in de voorhoede de beste man te zijn. Tactisch verdeelde hij het spel.”
Ook VVOG wordt aan de zegekar gebonden (3-0), maar tegen Driebergen lijdt onze club een “onverwacht verlies. JSV speelt te kalm” en weet dankzij “rechtsbinnen Lit” pas in het slotkwartier twee keer het net te vinden. Dat is onvoldoende om de 0-3 achterstand goed te maken.
Gelukkig morst Soesterberg ook punten en vervult JSV, geholpen door twee treffers van Vroman, wel haar plicht tegen ‘s Graveland (3-0). Met één punt achterstand op het uitgespeelde Soesterberg reist JSV op zondag 23 mei af naar Vreeland, waar hekkensluiter Sperwer de laatste horde vormt. Het Utrechts Nieuwsblad doet ook van deze kampioenswedstrijd verslag:
“Er bestond voor dezen wedstrijd groote publieke belangstelling, niet alleen uit Jutphaas doch ook uit Soesterberg. Op het terrein zagen wij Mr.J.J.M. Hamers, Burgemeester van Jutphaas en enkele bestuursleden van den U.P.V.B.”
“De bezoekers vallen onmiddellijk aan en na 10 minuten spelen geeft A.Vroman met een hard schot aan J.S.V. de leiding. Uit een strafschop brengt Eikenaar de partijen op gelijken voet (1-1). J.S.V. behield het beste van het spel, na 23 minuten spelen geeft Geijtenbeek een goede voorzet, W.Kerkhof schiet den bal ineens onhoudbaar in het Sperwer-net (1-2). De rust komt met 2-1 voor J.S.V.”
“Na de rust blijkt dat Sperwer de moed niet opgeeft want ze is nu sterk in den aanval doch weet geen doelpunten te maken. Na een snelle aanval vergroot W.Kerkhof den voorsprong (1-3). Uit een voorzet van Schrijvers schiet W.Kerkhof den bal hard in het Sperwer-doel: 1-4. Met de gastheeren in den aanval kwam tenslotte het einde met een 4-1 zege voor J.S.V. J.S.V. promoveert daardoor naar den K.N.V.B. Een fraaie prestatie van J.S.V., waarmee ook wij deze club van harte gelukwenschen.”
Daarvoor is anderhalve week later alle gelegenheid, zo weten we van de krant zelf. “In verband met het behaalde kampioenschap der eerste klasse UPVB en de daaraan verbonden promotie naar den KNVB zal het JSV-bestuur een receptie houden op donderdagavond 3 juni aanstaande van half zeven tot half acht in Hotel de Roskam te Jutphaas. Aanvang 8 uur is er tevens een feestavond voor leden en genodigden.”
Vroman en Schrijvers slaan op het festijn mogelijk zo nu en dan een drankje af. Zij spelen drie dagen later in Amerongen namelijk met een UPVB-elftal tegen een provinciale KNVB-selectie; Schrijvers op zijn vertrouwde middenveld, Vroman als linksback (!) in een tweemans-verdediging. Want het UPVB-team hanteert het in die tijd gangbare 2-3-5-systeem, waarmee het de grote jongens van de KNVB met 2-1 aftroeft.
Het UN dicht Schrijvers de voorletters “Th.” toe. Volgens erevoorzitter Terlouw heet hij Joop, net als de snelle JSV-linksbuiten Geijtenbeek. Rechtsbinnen Zwezerijne (al dan niet met een ‘n’ op het eind) moet Cees zijn en steraanvaller Vroman Anton.
Op zondag 19 september 1937 maakt JSV op eigen bodem haar KNVB-debuut. Misschien dat de vage actiefoto hierboven daar wel van getuigt. Het plaatje is tenslotte genomen in 1937 en helpt ons een beeld te vormen van het terrein aan de toenmalige IJsselsteinseweg. Op de achtergrond figureert de fabriek van zeepproducent Persil (tegenwoordig Henkel), die zes jaar eerder ontsproot naast de Doorslagsluis als opvolger van de negentiende eeuwse veevoederfabriek Cockuyt.
De debuutwedstrijd tegen Voorwaarts eindigt in een gelijkspel (2-2). “Midvoor Vroomhof brengt” volgens het Utrechts Nieuwsblad “de thuisploeg na een half uur aan de leiding” en gaat zo als eerste doelpuntenmaker in KNVB-verband de boeken in. Het zou ons niet verbazen als de UN-reporter ter plaatse de naam van goalgetter Anton Vroman verbasterd in zijn boekje heeft genoteerd.
JSV continueert anno 1937 de reeks in de vierde klasse H als volgt: Soest-JSV 2-2, JSV-PVC 0-3, Tricht-JSV 2-4, JSV-Woerden 1-4, JSV-Utrecht 5-2, Brederodes-JSV 5-1, JSV-EAC 1-4 en, ter afsluiting van het jaar, Voorwaarts-JSV 3-4.
Resteert ons de eindstand van de UPVB-eerste klasse in het seizoen 1936/’37 weer te geven: 1.JSV 22 gespeeld, 16 gewonnen, 2 gelijk, 4 verloren, 34 punten (70 goals voor, 41 tegen), 2.Soesterberg 22-33 (69-38), 3.DWSV 22-31, 4.Driebergen 22-26, 5.’s Graveland 22-25, 6.Stichtse Boys 22-24, 7.VVOG 22-21, 8.ESVAC 22-18, 9.De Raven 22-16, 10.Gooische Boys 22-15, 11.Volharding 22-12, 12.Sperwer 22-9.