Jeugdoverlast wordt niet meer getolereerd

Met een combinatie van voorkomen en streng optreden wil Nieuwegein het komend jaar de jeugdoverlast in de wijken terugdringen. De gemeente heeft hiervoor een plan van aanpak gemaakt, dat volgend jaar van start gaat.

Samen met maatschappelijke organisaties, jonge en volwassen bewoners zal beter worden ingespeeld op situaties waarin jongeren overlast veroorzaken. Middelen die de gemeente daarbij wil inzetten zijn onder meer een overlastkalender met daarin de periodes in het jaar waarin jeugdoverlast het meest voorkomt, goede afstemming van activiteiten voor jongeren in bepaalde periodes en een draaiboek overlastbestrijding waarin wordt beschreven wie wat doet als sprake is van overlast, welke contactpersonen er zijn en dergelijke.

Eerder dit jaar is in de wijk Fokkesteeg al een begin gemaakt om bewoners te leren hoe ze beter kunnen omgaan met jongeren van wie ze last hebben. De Nieuwegeinse politie houdt ontmoetingsplekken waar jongeren veel overlast veroorzaken extra in de gaten.

Het wijkteam van de politie kan hiervoor de hulp inroepen van de 24 uur per dag inzetbare noodhulp. Na een eerste overtreding krijgen de relschoppers eerst een gele kaart maar op locaties waar de overlast de spuigaten uitloopt, waarschuwt de politie niet meer. Daar krijgen de jongeren gelijk een bon. Nieuwegein is de eerste gemeente in de regio Utrecht waar de politie dergelijke ’gerichte werkopdrachten’ inzet voor de aanpak van jeugdoverlast.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk