Jeugd, Veiligheid en Onderwijs

De komende week staat in het teken van de keuzenota Nieuwegein kiest en de programmabegroting 2005. A.s. donderdag zullen beide onderwerpen in de raad besproken worden tijdens de algemene beschouwingen. Als VVD-fractielid met veel “soc”onderwerpen in de portefeuille, ben ik van mening dat in het keuzeproces de jeugd als schakel naar de toekomst een belangrijke factor is. Daarnaast zijn onderwerpen als veiligheid, preventie en een beheersbare lastendruk voor bijzondere aandachtspunten.

Onlangs nam ik deel aan een paneldiscussie die door het CDA georganiseerd werd rond het thema segregatie in het onderwijs (o.a. de problematiek rond witte en zwarte scholen). Vanaf dit podium wil ik het CDA complimenteren met een geslaagde avond en een grote opkomst. Diverse schoolbesturen waren aanwezig en vanuit de politiek waren de partijen goed vertegenwoordigd. Ik ben van mening dat een dergelijk initiatief door diverse partijen moet worden overgenomen, zodat regelmatig een levendig debat over actuele maatschappelijke ontwikkelingen kan plaatsvinden en alle partijen hun deel in de organisatie pakken.

Tijdens de bijeenkomst over segregatie heb ik een aantal standpunten ingenomen over oplossingsrichtingen. De commissie Blok en een onderzoek van het Kohnstamm instituut laten zien dat huisvesting in relatie tot sociaal economische achterstand 1 van de belangrijkste oorzaken van segregatie is. De combinatie van teveel goedkope huurwoningen met een relatief grote groep mensen in een sociaal economische achterstandssituatie is geen goede mix. Als VVD-er heb ik er in het debat op aangedrongen om bij revitaliseringsprojecten in oudere, weinig gevarieerde wijken meer evenwicht aan te brengen. Een ander punt dat in diverse rapporten naar voren komt is de signaleringsfunctie rond taalbeheersing van kinderen (nog voordat ze naar de basisschool gaan). Gecoördineerde voorlichting aan ouders rond aanmelding van de kinderen voor de basisschool kan voorts een bijdrage leveren aan een evenwichtige spreiding van leerlingen. De grondwettelijke vrijheden waar sommige schoolbesturen het aanname beleid mee kunnen reguleren gaf een levendige discussie. Ik ben om praktische redenen geen voorstander van het afschaffen van deze grondwettelijke vrijheden. Ik ben echter wel van mening dat deze vrijheden niet voor een ander doel gebruikt mogen worden dan waarvoor ze destijds in het leven zijn geroepen. Ik wil vanaf dit podium overigens benadrukken dat zeer veel schoolbesturen in het bijzonder onderwijs hun verantwoordelijkheid in het segregatieprobleem nemen.

De bevindingen van de commissie Blok en de het onderzoek van het Kohnstamm instituut bieden goede aanknopingspunten voor Nieuwegeins beleid. Ook de nota die het CDA aan de burgemeester overhandigde kan meegenomen worden in het traject.

Johan Gadella

Raadslid VVD

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk