Jan met de Pet beschouwt het college akkoord

Later dan u van mij gewend bent maar nu toch een beschouwing van het college akkoord. Als ik begin dan staan allerlei fantastische kreten over de toekomst en hoe we allemaal gaan samenwerken in Nieuwegein om het allemaal voor elkaar te krijgen. Leuk maar wat moet je ermee?

Vervolgens krijg je een open deur voor je kiezen: we gaan de dienstverlening van de gemeente verder verbeteren. Verder verbeteren? Is het dan beter geworden? Want iets verderop lees ik: we gaan onnodige regels en procedures afschaffen, hoe vaak hebben we dat al niet gehoord? Maar misschien wordt het nu wel beter want ze hebben er nu een wethouder verantwoordelijk voor gemaakt. Maar het blijft wel onduidelijk welke wethouder dit dan wel is. Hebben ze dan toch naar Jan met de Pet geluisterd?

Ook de burgerparticipatie leeft op bij de term: Overbodige regels en bureaucratie mogen geen belemmeringen vormen!

Ook de gemeenteraad krijgt inspraak omdat men maar een beperkt aantal afspraken heeft gemaakt met de coalitie. Is de gemeenteraad niet altijd aan zet als er iets beslist moet worden? Maar ik snap het wel en u ook wel denk ik zo maar. een van de kenmerken van een coalitie is bijna altijd dat zij de meerderheid hebben dus moet je dan afspraken maken vooraf? Nee natuurlijk niet je kan het regelen gedurende de rit.

Ook die mooie volzin: De coalitie heeft vertrouwen in elkaar en in het democratisch proces dat hier mee gestimuleerd wordt. Sorry hoor maar hier krijg ik een nare smaak van in mijn mond.

Van de organisatie, lees; de ambtenaren, wordt ook verwacht dat ze nu eindelijk de problemen slagvaardig gaan oplossen. Hallo, hebben jullie het die ambtenaren altijd veel te moeilijk gemaakt? Jullie, als college, zijn al die jaren verantwoordelijk geweest voor de procedures en de regels! En nu gaan roepen dat de ambtenaren slagvaardig moeten zijn! Wat een gotspe!

In de sociale agenda wordt het helemaal een zooitje. Er worden sociale wijkteams ingericht, niet gek zou u zeggen, maar wat nog gekker is: ze worden in een aparte organisatie ondergebracht! Dus weer een paar managers en die hebben natuurlijk weer allemaal assistenten en ga zo maar door.

In vanuit de vorige periode was er toch een bezuinig op het ambtenarenapparaat? Opmerkingen zoals: vinger aan de pols bij de financiën. Dat mag ik hopen zeg! En als het nodig zullen we, weliswaar zo terughoudend mogelijk, voor deze transitiefase mogelijk een tijdelijke aanvulling van de budgettenmoeten verzorgen. Ik heb in een zin nog nooit zoveel voorbehouden gelezen als in deze zin. Als, Weliswaar, Zo terughoudend, Mogelijk, nog een keer Mogelijk en Tijdelijke. En als klap op de vuurpijl: Verzorgen. Erg vrij vertaald: Als we er zin in hebben doen we het anders niet!

In de economische agenda lees ik alweer een dooddoener: ruimte bieden aan de lokale ondernemers. Gaan ze nu eindelijk eens luisteren naar de ondernemers?
Weer eens een nieuwe visie, lekker hoor weer een paar jaar praten over iets wat de ondernemers in een dag voor elkaar kunnen krijgen.

En natuurlijk het fantastische idee om toeristenbelasting te gaan invoeren! Hoe jaag je ze weg!!!

In de samenlevingsagenda lees ik dat men sport belangrijk vind. De zin: Sportverenigingen geven we de ruimte om zelf meer inkomsten te generen. Met andere woorden: Zoek het zelf maar uit!

Het beheer wordt op afstand gezet dus ook hier geldt: zoek het maar uit!
Gelukkig zijn ze wel zo verstandig om de budgetten van de Kom en de bieb en de drie musea met rust te laten. Dat kan ook niet anders die hebben geen vet meer op de botten.

Wat betreft de Internationale samenwerking moeten er keuzes gemaakt worden, natuurlijk dat snap ik maar zeggen dat we er geld aan moeten gaan verdienen komt mij toch wel een beetje hard over. Dat de stedenband met Pulawy wordt afgeschaft snap ik want die lui hebben meer geld uit Brussel te verdelen dan wij. Maar Rundu, dan komt mijn opvoeding toch even om de hoek kijken: aluminium flessendopjes verzamelen voor de negertjes in Afrika was het eerste dat ik deed als Mens. Nu hebben we een hele grote groep mensen die zich inzetten voor Rundu. Denk aan het Anna van Rijn college die jaarlijks een actie heeft voor Rundu. Maar nee, we moeten er geld aan verdienen. Nou college misschien moeten jullie eens met diezelfde ondernemers gaan praten. Volgende keer over wonen en over de financiën.

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk